Новини України та Світу

Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

Share
Час читання: 2 хв.

Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові процесори Apple дебютують на комп’ютерах Mac, спочатку Apple представить чіп M4 в новому iPad Pro. Оновлений чіп із абсолютно новою архітектурою CPU побудований на базі GPU, який використовується в чіпі M3, з трасуванням променів, затіненням сітки та спеціальним динамічним кешем Apple.

За словами Apple, завдяки M4 новий iPad Pro може забезпечити продуктивність, порівнянну з тонким та легким ПК, при цьому споживаючи лише чверть енергії. Неабиякою мірою це пов’язано з 3-нм архітектурою чіпа. Енергоспоживання, за заявами Apple, тим більше вражає, якщо iPad Pro не має активного охолодження.

M4 включає 10-ядерний CPU і 10-ядерний GPU. CPU поділено на чотири продуктивних (P) і шість ефективних (E) ядер, і Apple стверджує, що продуктивність процесора на 50% вище, ніж у M2. Графічний процесор вражає ще більше. Apple стверджує, що він забезпечує 4-кратне збільшення продуктивності в порівнянні з M2, а також безліч нових функцій.

Затінення сітки та трасування променів – важливі доповнення. З ними ви зможете грати в такі ігри, як Diablo Immortal, зі значно більшою реалістичністю. Ще більш вражаючим є динамічне кешування Apple. Це важлива функція Apple M3, оскільки вона дозволяє графічному процесору динамічно розподіляти пам’ять в режимі реального часу. Замість об’єднувати пам’ять у пул, Dynamic Caching використовує саме той обсяг пам’яті, який необхідний задачі, звільняючи пам’ять для інших завдань, що не використовується.

Як і очікувалося, в M4 Apple зробила великий акцент на нейронному двигуні. 16-ядерний процесор здатний виконувати 38 TOPS (трильйонів операцій за секунду), що, за словами Apple, у 60 разів швидше, ніж перший нейронний процесор. Це потужніший, ніж будь-який інший комп’ютер зі штучним інтелектом, доступний зараз. Хоча і Intel, і AMD використовують NPU у своїх новітніх чіпах, M4 в iPad Pro має більшу обчислювальну потужність.

Всі ці переваги поєднуються, щоб створити чіп, який, за словами Apple, значно швидший. Загалом, за словами Apple, M4 iPad Pro у 10 разів швидше, ніж оригінальний iPad Pro, і здатний обробляти вчетверо більше потоків у ProRes RAW, ніж M2 iPad Pro.

Хоча бачити нове поповнення в лінійці кремнієвих процесорів Apple дуже приємно, дивно бачити його дебют у iPad. Це перший раз, коли Apple представляє новий чіп у своїй лінійці у пристрої, відмінному від Mac. Швидше за все, ми незабаром побачимо оновлення лінійки Mac за допомогою M4, можливо, на щорічній Всесвітній конференції розробників Apple (WWDC), що відбудеться у червні.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Apple
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024