У Європі запроваджують нові правила ремонту смартфонів – деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Уявіть собі, що ви придбали новий смартфон або планшет за схожою ціною. Пристрій здається надійним і пропонує непоганий екран, швидкий процесор та відмінну начинку. Трохи насторожує бренд, але на вигляд техніка нічим не відрізняється від дорожчих аналогів. Цілий рік гаджет радує вас соковитими квітами та відмінним функціоналом, але відразу після закінчення гарантії ламається. Ви відносите пристрій у ремонт, але там вам повідомляють, що дрібний виробник з Китаю давно пішов із російського ринку, а запасних частин для вашого планшета давно немає у продажу. Можна спробувати замовити по інтернету, але в цьому випадку доведеться довго чекати. Не факт, що комплектуючі є навіть у Китаї, а в результаті покупка, що здавалася вам вдалою, перетворюється на повне розчарування. На жаль, на російському ринку таке трапляється, а споживачі погано захищені від дій виробників. Схоже, в Європі вирішили очистити ринок від тих, хто не здатний гарантувати якість своєї продукції, а також не готовий постачати запчастини навіть після гарантії.

Нагадаємо, наприкінці квітня Європейський Союз запроваджує нові стандарти для компаній, які виробляють побутову техніку та електроніку. Згідно з новими правилами, компанії зобов’яжуть надавати мінімальну дворічну гарантію на смартфони, телевізори, пральні машини та пилососи (та іншу побутову техніку). Це означає, що тепер не можна буде обійтися гарантією на 1 рік, а це додатковий захист для споживачів. Передбачається, що такий крок зробить електронні товари трохи дорожчими, але загалом не чинитиме критичного впливу на ціни в європейському роздробі. Але якщо з гарантією все просто, то додаткові вимоги змінюють правила гри і спочатку викликали у великих виробників техніки безліч питань. Згідно з правилами, якщо протягом 2 років ваш смартфон вийде з ладу і буде відремонтований за гарантією, то термін цієї гарантії вам продовжать ще на 1 рік. І це, незалежно від того, скільки часу залишалося до кінцевої дати.

Мало того, якщо ремонт виявиться складним, а запасних частин у магазині не буде, то сервісний центр повинен надати вам пристрій з аналогічними характеристиками. У разі, якщо ремонт неможливий, то споживач має право отримати такий самий відновлений пристрій натомість. Також на отриману техніку діятиме додаткова гарантія терміном на 1 рік, що дозволить захистити потенційних покупців від неякісної відновленої електроніки. Якщо той чи інший виробник і надалі планує працювати на європейському ринку, то доведеться дотримуватися нових вимог. Ну а у виграші залишаться споживачі, захищеність яких стане набагато вищою. Після того як гарантія на товар завершиться, виробник не зможе забути своїх обов’язків і намагатися нав’язувати покупцям новинки. Новий закон зобов’язує надавати ремонтні послуги ще кілька років, а всім виробникам заборонять використовувати апаратні чи програмні бар’єри для самостійного ремонту. Покупець сам має право вибирати, чи звертатися йому в офіційний сервіс, а особливий акцент робиться на можливості використання сумісних та 3D-друкарських запчастин незалежними майстернями. Простіше кажучи, Apple більше не зможе блокувати встановлення запчастин, куплених у Китаї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Споживач також може змінювати сервіс за своїм бажанням. Наприклад, навіть якщо спочатку ремонт було здійснено незалежним майстром, то офіційний сервіс немає права відмовляти у наданні послуги. Усіх учасників ринку зобов’яжуть вказувати приблизні ціни на свої послуги, а тих, хто порушує правила, будуть карати. За словами одного з авторів закону в Європарламенті, право споживачів на ремонт тепер стає реальністю. Рене Репасі заявив, що вже у травні 2024 року ремонт стане простіше і дешевше, що є значним досягненням у боротьбі зі зміною клімату. Нове законодавство продовжує термін дії гарантійних зобов’язань на 12 місяців при виборі ремонту, забезпечує кращий доступ до запасних частин та гарантує більш простий, дешевий та швидкий ремонт. Законодавство буде ухвалено після офіційного затвердження Радою, а директива почне діяти через 20 днів після її публікації.

Як уже було сказано, першою під удар потрапить Apple, жорстка політика якої призводить до значних електронних викидів. Американська компанія запровадила масу обмежень, але всі або більша частина з них не вписується в чинне законодавство ЄС. Більшість незалежних експертів підтримала закон, називаючи його порятунком з електронного рабства. В даному випадку не так важливо, що все це підноситься під егідою турботи про довкілля. Експерти визнають, що кількість електронних відходів зростає лякаючими темпами, а новий закон дозволить знизити викиди і вважається вкрай доброзичливим для кінцевого споживача. При цьому європейська група “Право на ремонт” заявляє, що потрібно виробити аналогічні правила та інші типи товарів. Це підвищить якість, буде корисно з погляду екології та збільшить життєвий цикл користування побутовими приладами та технікою. Та й нове законодавство добре тим, що ремонтні майстерні більше не зможуть накручувати кінцеву вартість своїх послуг. Споживач отримуватиме повну інформацію про ціну заздалегідь, а сервіс-центр повинен вкластися у зазначені рамки. 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.