Microsoft представила свою найлегшу нейромережу

Молодшу модель можна запустити навіть на смартфон без інтернету. Її можливості можна порівняти з GPT-3,5.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Microsoft представила нову версію своєї полегшеної ІІ-моделі – вона називається Phi-3 Mini. Нейросеть стала першою із серії, яку компанія збирається випустити найближчим часом.

Phi-3 Mini отримала 3,8 млрд. параметрів. Також компанія готує версії Small та Medium – у них показник дорівнює 7 млрд і 14 млрд параметрів відповідно. У Microsoft відзначили, що в тестах Mini за можливостями можна порівняти з такими нейромережами, як GPT-3,5 і Mixtral 8x7B. У компанії заявили, що молодша версія Phi-3 є досить легкою, щоб працювати на смартфонах без доступу до інтернету.

За словами корпоративного віце-президента Microsoft Azure AI Platform Еріка Бойда, розробників нової нейромережі надихнули діти. Вони звернули увагу на те, як їм у навчанні допомагають казки на ніч та інші книжки, які простою мовою та короткими пропозиціями розповідають про великі теми, пише The Verge. Бойд додав. Що Phi-1 була зосереджена на кодуванні, а наступна версія – на міркуваннях. Phi-3 краще справляється і з тим, і з іншим.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Microsoft відзначили, що нова нейромережа не може перевершити GPT-4 та інші більш просунуті ІІ-моделі з широти охоплення. Це з кількістю даних, у яких її навчили. Однак компактність Phi-3 стане в нагоді для нескладних завдань, а також добре підійде для компаній з обмеженим бюджетом — її використання «значно дешевше» за інші моделі, додали розробники.

Поки що користувачам є модель Phi-3 Mini. Їй можна скористатися через інструменти Azure, Ollama та Huggung Face. Microsoft не уточнила, коли випустити версії Small та Medium.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.