Українців закликали не сканувати QR-коди у відкритому доступі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На думку українських ІТ-експертів, Україна стикається з тією ж ситуацією, що й іноземні користувачі. Йдеться про поширення QR-кодів, які використовують шахраї.

За словами Юрія Фосіна, керівника відділу продуктів компанії Slaxico, QR-коди стали частиною шахрайських схем, особливо після пандемії коронавірусу, оскільки цей метод використовується в повсякденному житті. Експерти попереджають, що хакери використовують QR-коди, щоб “перенаправляти користувачів на шкідливі веб-сайти або завантажувати шкідливе програмне забезпечення”.

Термін “поцілунки” – це щось середнє між QR-кодами та фішингом; QR-коди розміщуються скрізь, від замовлення таксі, оренди скутерів до доставки їжі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти пояснюють, що QR-коди не слід використовувати в громадських місцях або у відкритому доступі, не перевіривши їх походження. Такі коди не мають вбудованих посилань і можуть бути шкідливими. Крім того, якщо QR-код розміщений зловмисником, користувач може автоматично завантажити на свій пристрій вірусне програмне забезпечення або бути перенаправлений на фішингову сторінку.

“Потенційні ризики з погляду кібербезпеки для користувача полягають у тому, що спочатку зашите в QR-код посилання не видно, і не кожен звертає увагу на нього під час переходу. Цим можуть користуватися зловмисники. При цьому, використовуючи підроблені QR-коди, вони можуть охопити потенційних жертв як онлайн, так і офлайн”, – попереджають екперти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ДЖЕРЕЛОgsminfo.com.ua

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.