Мін’юст США подав до суду на Apple через iPhone. Ось що це означає для вас

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви читаєте цю статтю, найімовірніше, у вас є iPhone. Також цілком імовірно, що ваші друзі та члени сім’ї теж користуються iPhone. iPhone – це смартфон, який обирають мільйони людей у США, і тепер Міністерство юстиції (Мін’юст) подає позов проти Apple через монополію на iPhone, яку вона встановила за багато років.

Чому це відбувається? Що це означає для вас і вашого iPhone? Ось короткий огляд того, що вам потрібно знати.

Чому на Apple подали в суд

Спочатку ми почнемо з найголовнішого питання: Чому на Apple подали до суду? 21 березня Мін’юст США і 16 окружних прокурорів штатів подали позов проти Apple у зв’язку зі звинуваченнями в тому, що компанія веде свій бізнес iPhone як незаконну монополію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У скарзі, поданій до округу Нью-Джерсі, йдеться: “Кожен крок у поведінці Apple будував і зміцнював рів навколо її монополії на смартфони. Сукупний ефект цієї поведінки полягав у підтримці та зміцненні монополії Apple на смартфони за рахунок користувачів, розробників та інших третіх осіб, які допомогли зробити iPhone таким, яким він є сьогодні”.

Як саме Мін’юст звинувачує Apple у монопольному управлінні iPhone? Він зосередився на кількох моментах. Мін’юст вказує на задушливий контроль Apple над iMessage і різницю в якості повідомлень, коли користувач iPhone пише комусь із телефону на базі Android.

iMessage вже давно є каменем спотикання для Apple, і компанія не дуже-то допомогла собі в цьому. Під час інтерв’ю у 2022 році хтось сказав генеральному директору Apple Тіму Куку: “Не хочу переходити на особистості, але я не можу відправити своїй мамі деякі відео”. Відповідь Кука? “Купіть своїй мамі iPhone”. Тепер Мін’юст використовує цю цитату як один із доказів за позовом.

У ньому також ідеться про те, як Apple блокує додатки для хмарного стримінгу (зокрема, відеоігри, як-от Xbox Game Pass і GeForce Now), обмежує роботу смарт-годинника, відмінного від Apple Watch, з iPhone, блокує альтернативи Apple Wallet тощо. Усе це – речі, до яких ми звикли за роки існування “екосистеми Apple”, але вони явно не подобаються уряду США.

Як відреагувала Apple

Як і слід було очікувати, Apple не в захваті від цієї новини. Компанія випустила заяву у відповідь на позов, у якій ідеться: “Цей позов загрожує тому, хто ми є, і принципам, які відрізняють продукти Apple на жорстко конкурентних ринках”.

Apple продовжує: “Якщо позов буде задоволено, він завадить нашій здатності створювати технології, які люди очікують від Apple – де перетинаються апаратне забезпечення, програмне забезпечення та сервіси. Це також створить небезпечний прецедент, дозволяючи уряду брати на себе важку руку в розробці технологій для людей”.

Що цей позов означає для вас

Коротенько, ось із чим ми маємо справу: Мін’юст звинувачує Apple у тому, що вона надто обмежує продажі iPhone, веде їх як монополія і завдає шкоди споживачам і конкурентам у процесі. Apple, що не дивно, хоче боротися з цими претензіями.

Що все це означає для вас? На даний момент, ймовірно, нічого особливого. Поки що не призначено дату слухань між Мін’юстом і Apple, хоча це має відбутися свого часу.

Найцікавіше буде дізнатися, що в підсумку вийде з цього позову. Цілком можливо, що Apple буде просто оштрафована, отримає сувору розмову і продовжить займатися звичною справою. З іншого боку, це може призвести до того, що Apple доведеться внести значні зміни в роботу iPhone і навколишньої екосистеми. Ми вже бачили, як Apple дозволила сторонні магазини додатків і бічне завантаження додатків через правила ЄС.

Якщо Мін’юст чинитиме тиск на Apple, це може призвести до ще більших змін в iPhone у США – і, можливо, в усьому світі. Йдеться про застосунок iMessage на Android, годинник Apple, що працює з телефонами на Android, магазини застосунків сторонніх розробників для iPhone по всьому світу тощо. Наразі все це лише гіпотези, але залежно від того, як розвиватиметься судовий процес, це можуть бути ті дії, які Мін’юст вимагатиме від Apple.

І знову ж таки, це все – думки про майбутнє. Для вас нічого не зміниться просто зараз, і, найімовірніше, мине ще чимало часу, перш ніж усе це станеться – якщо взагалі станеться. Але перші кроки до потенційно сейсмічного зрушення для iPhone вже зроблено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.