Google: телефони з моделями штучного інтелекту займатимуть багато пам’яті

Google: телефони з моделями штучного інтелекту займатимуть багато пам'яті
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google запропонує функцію Gemini Nano для Pixel 8 у червневому щоквартальному оновленні, а Pixel 8 Pro отримає прямий доступ до цієї функції. Шонг Чау, віце-президент Google з пристроїв і сервісів, заявив, що 12 ГБ оперативної пам’яті Pixel 8 Pro ідеально підходять для роботи Gemini Nano, даючи змогу повною мірою розкрити її потенціал. Увімкнення функції “Розумна відповідь” на Pixel 8 може істотно вплинути на роботу користувача через обмежений обсяг оперативної пам’яті пристрою в 8 ГБ.

Чау розповів про можливі наслідки використання в телефоні великих мовних моделей (LLM). Щоб забезпечити постійну доступність, Google прагне зробити деякі моделі ШІ “резидентними” в пам’яті. У результаті функція “Розумна відповідь” на базі Gemini наразі доступна тільки через опції розробника на Pixel 8 і Pixel 8 Pro. Модель Gemini Nano може споживати значну кількість системної пам’яті, яку неможливо легко звільнити.

Варто зазначити, що наразі телефони на базі Android вимагають щонайменше 8 ГБ оперативної пам’яті, але в майбутньому цей стандарт може бути збільшений. Високотехнологічні телефони на ринку вже мають 24 ГБ оперативної пам’яті, в той час як флагмани зазвичай оснащуються 12 або 16 ГБ ОЗП. Хоча наймолодша версія Samsung Galaxy S24 має всього 8 ГБ оперативної пам’яті, вона все одно здатна з легкістю працювати з моделлю Gemini Nano. Первісне твердження Google про те, що Pixel 8 має апаратні обмеження, не має під собою підстав.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звичайні користувачі можуть не потребувати подібної функціональності, але потенціал генеративного ШІ дуже великий. Звичайні користувачі можуть не потребувати подібної функціональності, але потенціал генеративного ШІ дуже великий. Google кровно зацікавлена в просуванні технологій ШІ, але не можна ігнорувати переваги для користувачів. Хоча ChatGPT має своє місце, є кілька дійсно корисних функцій генеративного ШІ на рівні ОС, які не варто випускати з уваги. Користувачам не потрібна можливість генерувати автоматичні відповіді. Вимкнення цієї функції дасть змогу звільнити пам’ять, яку можна виділити для інших додатків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.