Імпорт дронів в Україні досяг рекордних значень: майже стільки ж, скільки й телефонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку цього року Україна задала новий тренд: обсяг імпорту дронів майже зрівнявся з кількістю імпортованих мобільних телефонів.

За даними Центру економічної стратегії, у січні до України було завезено дронів на суму $99 млн, що становить 2% від загального обсягу імпорту. Це перше потрапляння дронів до десятки найбільших категорій українського імпорту.

За вартістю майже всі дрони були імпортовані з Китаю. Для порівняння, імпорт мобільних телефонів склав $114 млн, що також є значною сумою, проте 70% товарів цього типу також були китайського походження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році імпорт дронів складав лише 0,7% від загального обсягу імпорту на суму $441 млн. Проте за звітний період частка китайського імпорту в цій категорії зросла з 16% до 21,4%, тоді як частка імпорту з країн Європейського Союзу опустилася нижче 50%.

Зазначимо, що уряд України активно реагує на зростаючий попит на дрони. Зокрема, недавно Кабінет Міністрів обмежив маржу для постачальників безпілотників для Збройних Сил України та перевів закупівлі дронів на закритий модуль у системі Prozorro. Крім того, виділено додаткові 5 млрд гривень на закупівлю дронів для військових потреб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.