SpaceX провела третій випробувальний політ Starship в Техасі – як це було

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія SpaceX провела третій випробувальний політ космічного корабля Starship, найбільшої та найпотужнішої ракети з коли-небудь створених, призначеної для доставки астронавтів на Місяць і, в перспективі, на Марс.

120-метрова система, яка важить близько 5000 тонн за повної заправки, злетіла з космодрому компанії SpaceX з берега Мексиканської затоки в Бока-Чіка, штат Техас. За кілька хвилин вона вийшла у відкритий космос.

На жаль, під час спуску після успішних випробувань зв’язок із кораблем було втрачено і він розбився.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час польоту Starship успішно провів випробування з перекачування кріогенного палива. У процесі зниження корабель навіть показав плазмові потоки, що оточують його. Однак, на висоті 65 кілометрів відбулася втрата зв’язку з апаратом, і незабаром було підтверджено, що його втрачено. Втім, не вперше.

Незважаючи на проблеми із поверненням другого ступеня, останній політ Starship є значним досягненням для SpaceX. Більшість завдань було виконано успішно, і зібрана інформація дасть змогу фахівцям усунути виявлені проблеми перед наступним тестовим випробуванням.

Дві попередні спроби закінчилися вибухами як 33-рухового розгінного блоку космічного корабля, який отримав назву Super Heavy, так і крилатого корабля, розрахованого на перевезення до 100 астронавтів. Складені разом, вони на 10 метрів вищі, ніж ракета Saturn V, яка відправила людей на Місяць у 1969 році.

SpaceX набагато терпиміша до ризиків, ніж NASA, і використовує стратегію льотних випробувань, спрямовану на те, щоб часто доводити прототипи космічних кораблів до краю і навіть далі. Перша спроба запуску Starship тривала чотири хвилини, друга – вісім, і остання досягла космосу. Компанія стверджує, що часті льотні випробування дозволять отримати цінні дані, які допоможуть їй спроектувати та розробити більш надійну ракету.

«Кожен із цих польотних тестів залишається саме тестом», – було сказано у заяві SpaceX перед третьою спробою запуску, у явній манері виправдати очікування на випадок вибуху системи. “Вони проводяться не в лабораторії або на випробувальному стенді, а з використанням льотного обладнання в польотних умовах для максимального поглиблення знань”.

Мета третього запуску полягала в тому, щоб вперше в історії SpaceX запалити фірмовий двигун Raptor, перебуваючи в космосі та здійснити контрольований вхід Starship в Індійський океан. Як верхній, так і нижній сегменти Starship призначені для безпечного повернення на Землю для м’якої посадки, щоб їх можна було використати повторно, що буде значно дешевшим за створення абсолютно нових частин для кожної місії.

Ілон Маск, засновник компанії SpaceX, сподівається, що Starship стане першим кроком у подорожі людини до космосу, як ніколи раніше. За його словами, він розробив Starship, який раніше називався BFR (з натяком, що це означає «велика гребана ракета»; big fucking rocket), щоб люди зрештою стали «багатопланетним виглядом». Для цього Маск має намір розпочати колонізацію Марса, щоб людство змогло пережити руйнування Землі, наприклад, внаслідок захоплення її розумними ІІ або від удару астероїда.

NASA уклало контракт зі SpaceX на висадку астронавтів, включаючи першу жінку, на Місяць вже в 2026 році, хоча ця дата, швидше за все, буде перенесена на пізніший термін. Декілька інших систем Starship вже знаходяться у виробництві для майбутніх випробувань.

Раніше Маск говорив, що загальна вартість розробки Starship може становити від $2 млрд до $10 млрд. Кожен запуск, за оцінками, коштуватиме десятки мільйонів доларів.

Компанія заробляє гроші, експлуатуючи невеликі ракети для запуску супутників і відправляючи астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Компанія оголосила про свої довгострокові плани використовувати космічний корабель як шатл для комерційних подорожей Землею, обіцяючи, що поїздки з Лондона в Токіо будуть здійснюватися менш ніж за годину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.