Навіщо нам 6G, якщо покоління 5G навіть ще не доступне

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Еволюція стільникових технологій допомагає скоротити розрив між країнами, а й глобальними проектами чи підприємствами, надаючи можливість передачі великих блоків даних. На щорічній виставці MWC 2023, що завершилася, часто згадувалося 6-е покоління мобільного зв’язку – 6G. Такі відомі компанії, як Nokia, DOCOMO та NTT оголосили про прориви в дослідженнях 6G, які дозволяють впроваджувати мережі, що самонавчаються, і використовувати новий спектр — субтерагерцевий — для підвищення пропускної спроможності мережі.

Але чи така ця технологія необхідна зараз, коли навіть 5G не є доступною для всіх користувачів стільникового зв’язку? Давайте розглянемо, що являє собою покоління 6G і наскільки розробники просунулися в питанні його розвитку та використання.

Стан 6G у 2023 році.

У 2023 році 6G знаходиться на стадії розробки. За останні кілька років багато виробників електроніки, у тому числі Samsung і Ericsson, представили офіційні документи з власним поданням розвитку 6G – свого роду бізнес-плани. З того часу в цьому напрямку компаніями було реалізовано безліч дослідницьких проектів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер тема цих документів змістилася в бік перетворення пропускної спроможності та ефективності мереж, а також способів розподілу доступу між активними пристроями, кількість яких щороку зростає у геометричній прогресії. Крім звичайного високошвидкісного Інтернету, розглядається можливість використання в процесі зв’язку голограми і XR (розширеної реальності).

Таким чином, питання розвитку 6G у 2023 році неухильно просувається вперед. Багато виробників електроніки вважають, що 6G почне розгортатися у 2030 році.

Які можливі переваги 6G?

Перш ніж ми заглибимося в питання, чи потрібен нам 6G, розглянемо його можливі переваги в порівнянні з поточною реалізацією мереж 5G.

  1. Велика пропускна спроможність мережі: кажуть, що 6G матимуть пропускну спроможність мережі, яка у 50-100 разів перевищує поточну реалізацію 5G. Це означає можливість використання до 10 мільйонів пристроїв на квадратний кілометр порівняно з 1 мільйоном пристроїв на даний час.
  2. Вищі швидкості: очікується, що мережі 6G будуть досягати максимальної швидкості 1 Тбіт/с, що є значним збільшенням порівняно з діапазоном від 1 до 10 Гбіт/с, який ми спостерігаємо зараз.
  3. Зменшена затримка: зниження затримки, реалізоване в 5G, значно підвищує якість обслуговування споживачів (воно коливається від 1 до 5 мс), але 6G покращить цей показник, опустившись нижче 1 мс.

Чи потрібний 6G, якщо 5G ще не скрізь реалізовано?

Незважаючи на переваги 5G, поширення технології йде не так швидко, як багато хто очікував. Відповідно, виникає питання – чи потрібні мережі 6G та їх розвиток, якщо поточне покоління зв’язку доступне не у всіх країнах та місцях.

Що ж, розробка стандартів та нових технологій – це безперервний процес. Як і у випадку зі смартфонами та більшістю наших повсякденних гаджетів, цикли розробки створюються на кілька років уперед. Крім того, створення нових стандартів часто призводить до просочування функцій, які можуть покращити загальні функціональні та технічні можливості наявних пристроїв. Отже, розвиток 6G неминучий і необхідний, навіть незважаючи на повільні темпи інтеграції 5G.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.