Meta видалила вкладку “Новини” з Facebook: причина та наслідки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку квітня вкладка “Новини” Facebook почне зникати для користувачів у США та Австралії. Компанія Meta оголосила, що відмовляється від спеціальної вкладки в розділі закладок своєї соціальної мережі в рамках своїх зусиль, спрямованих на те, щоб “узгодити [свої] інвестиції з [своїми] продуктами та послугами, які люди цінують найбільше”. Компанія вже закрила вкладку “Новини” у Великій Британії, Франції та Німеччині на початку грудня 2023 року, пояснивши це тим, що спрямовує свої ресурси на інші речі, які люди хочуть бачити більше, наприклад, короткі відео.

У новому повідомленні Meta йдеться про те, що кількість людей, які користуються вкладкою “Новини” в США та Австралії, за останній рік скоротилася на 80 відсотків. Очевидно, що новини складають менше трьох відсотків того, що користувачі бачать на Facebook, і це просто не є великою частиною їхнього досвіду. “Ми знаємо, що люди приходять на Facebook не заради новин і політичного контенту – вони приходять, щоб спілкуватися з людьми та відкривати для себе нові можливості, пристрасті та інтереси”, – написала компанія.

Прибираючи вкладку “Новини” в Австралії, компанія також припинить платити видавцям у цій країні за їхній контент після того, як закінчаться поточні угоди. Кілька років тому Facebook заблокував посилання на новини в країні у відповідь на запропонований тоді закон, який вимагав би від таких компаній, як Meta, платити медіа-організаціям за їхній контент. Компанія розблокувала посилання на новини лише через кілька днів після того, як почала укладати угоди з австралійськими медіа-організаціями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними The Age, Австралійська комісія з питань конкуренції та захисту прав споживачів вважає, що Google і Meta уклали угоди з десятками ЗМІ, включаючи Guardian Australia і News Corp Australia, на загальну суму близько 200 мільйонів доларів на рік. На частку Meta припадає близько третини, або 66 мільйонів доларів, від цієї загальної суми, а це означає, що її рішення матиме величезний вплив на новинний бізнес у країні. І, схоже, тут немає місця для переговорів: У своїй заяві компанія чітко дала зрозуміти, що не збирається укладати нові комерційні угоди щодо традиційного новинного контенту в жодному з регіонів, де вона вже видалила вкладку “Новини”.

Мета не заблокувала посилання на новини у вищезгаданих країнах, і користувачі Facebook все ще можуть отримати доступ до всіх новин, розміщених у соціальній мережі. Видавці також можуть продовжувати розміщувати посилання на свої історії на своїх офіційних сторінках, як зазвичай.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.