Генеральний директор Insight Timer засмучений різкою зміною правил App Store з боку Apple

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

На цьому тижні Apple розчарувала ще одного розробника довільним застосуванням правил додатків в App Store. Генеральний директор Insight Timer Крістофер Плауман у розмові з TechCrunch поскаржився на досвід роботи, що розчаровує, з командою модераторів магазину додатків.

Реклама

Insight Timer – програма для медитації, яка працює за передплатою. Користувачі платять $60 на рік, щоб отримати доступ до медитацій, занять йогою та інших курсів під керівництвом викладачів. На додаток до щомісячного платежу Insight Timer приймає чайові для наставників, що стало предметом спору.

У 2022 році Insight Timer почав дозволяти користувачам програми перекладати своїм вчителям цифрові пожертвування або чайові, і ці пожертвування спочатку не обкладалися 30-відсотковим збором Apple з цифрових товарів відповідно до правил App Store. Компанія схвалила 47 оновлень Insight Timer із функцією чайових, але наприкінці минулого року група модераторів вирішила, що ці платежі вважаються не чайовими, а покупками цифрових товарів, що відповідно обкладає їх комісією.

Згідно з правилом 3.2.1 додатки можуть дозволити користувачам зробити подарунок іншій людині без використання покупки всередині додатка, якщо подарунок є необов’язковим і 100% коштів йдуть одержувачу подарунка. Так і було у випадку з Insight Timer, оскільки він не брав частку від чайових, але формулювання «від людини до людини» видалося неоднозначним, а також доповнення до цього правила, в якому йдеться про те, що подарунок, «пов’язаний з отриманням цифрового контенту в будь-якій момент часу», вимагає наявності у додатку покупки.

Apple не погодилася з тим, що Insight Timer приймає чайові за живі заходи та медитації, вирішивши, що ці гроші йдуть на оплату цифрового контенту. Плауман не погодився з оцінкою модераторів та провів кілька місяців за переговорами. У компанії дозволили залишати посилання на перерахування чайових на сторінках профілів викладачів, які не оподатковуються 30-відсотковою комісією, але пожертвування від живих заходів не вважатимуться чайовими. Apple пояснила це тим, що пожертвування від однієї людини – це грошовий подарунок, а семінар чи заняття за участю як мінімум двох осіб – це цифровий контент, за який стягується комісія.

Плауман вважає, що медитація та йога у групі – це не більше цифровий контент, ніж оренда житла на Airbnb або поїздка на Uber, за які Apple не стягує комісію.

«Подібно до того, як власники житла не платять Apple 30% від доходу з Airbnb – уявіть собі обурення, – вчителі теж не повинні платити Apple 30% від свого доходу з пожертвувань. Багато викладачів Insight Timer – лікарі, медсестри та педагоги, які повертаються додому з основної роботи, щоб вечорами працювати в Insight Timer, отримуючи важливий додатковий дохід. Вони присвячують свій особистий час запису аудіовідповідей на запитання учнів, відповідають на відгуки користувачів, проводять живі заходи, пишуть музику, складають посібники для медитацій та ведуть дискусійні групи. У цих заняттях немає нічого “цифрового”, хоч би як спотворювалося це визначення. Чим більше вчителі працюють, тим більше вони заробляють. Взаємозв’язок очевидний, і термін “цифровий контент” просто не застосовується».

З $60 абонентської плати, яку вносить покупець, Apple одержує від 15 до 30 відсотків. Частина, що залишилася, ділиться між Insight Timer і викладачами, які працюють на платформі, і кожному дістається по 50%. У 2023 році доходи Insight Timer від підписок становили $20 млн.

Apple вимагає від Insight Timer дотримання правил App Store, щоб випустити подальші оновлення програми, причому встановивши крайній термін – лютий цього року. На тижні розробники Insight Timer виконали вимогу та випустили оновлення, яке прибирає функцію чайових за проведення заходів, за винятком прямих перекладів через профілі викладачів.

Плауман каже, що, незважаючи на своє розчарування, він вірить, що Apple готова вислухати його і компанію можна переконати змінити ситуацію. Він просить людей поділитися його історією, але зробити це у конструктивній манері.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: