Новини України та Світу

Google представила ШІ-модель Gemini 1.5 Pro, яка перевершує всі інші сучасні моделі

Share
Час читання: 2 хв.

Минулого тижня компанія Google представила Gemini – свій новий бренд штучного інтелекту і відкрила доступ користувачам до моделей різних розмірів і рівнів складності. ШІ-модель Gemini 1.0 Pro, що належить до середнього рівня, вже застаріла. Google заявила, що їй на заміну прийшла Gemini 1.5 Pro, яка може обробляти набагато більше даних, ніж будь-яка інша сучасна ШІ-модель. Це ставить її в один ряд із найбільшою моделлю Google Ultra. Щоправда, побачити, на що здатна вдосконалена Pro-модель, зможуть лише кілька тестувальників.

Нещодавно розробники Google опублікували статтю, в якій детально описується метод усунення вузького місця пам’яті в кластерах графічних процесорів. Раніше графічні процесори, на яких працював генеративний штучний інтелект, обробляли щедру порцію даних, а потім перераховували їх, коли приходив час передати їх іншому прискорювачу штучного інтелекту. Новий підхід дає змогу кожному обчислювальному блоку одночасно надсилати й отримувати схожі дані від інших частин кластера. Це покращує сприйняття моделі, даючи їй можливість одночасно обробляти більше інформації. Саме це призвело до такого швидкого оновлення до версії 1.5.

Один із найефективніших способів виміряти складність і, теоретично, корисність моделі – це порівняти кількість токенів, які вона може обробити. Токен – це просто фрагмент даних, розбитий на фрагменти, що легко засвоюються, – числа, слова або частини слів. Gemini 1.0 Pro працював із 32 000 токенів, тоді як у конкурента ChatGPT-4 Turbo їх 128 000. Чат-бот Claude від Anthropic був попереднім лідером із вікном фрейму в 200 000 токенів. Gemini 1.5 Pro може працювати з 10 мільйонами токенів, але звичайні користувачі поки не отримали доступ до цієї версії.

Gemini 1.5 Pro – це мультимодальний штучний інтелект, а це означає, що ви можете передавати йому текст, зображення або навіть відео. Завдяки величезному контекстному вікну він може обробляти одну годину відео, 11 годин аудіо, 30 000 рядків коду або 700 000 слів. У відео вище Google надала Gemini 1.5 Pro всі 402 сторінки стенограми висадки “Аполлона-11” на Місяць (330 000 токенів). Модель може розуміти контекст і застосовувати логіку для пояснення змісту. Компанія заявила, що за можливостями він приблизно такий самий, як і його найбільша модель Gemini 1.0 Ultra, але потребує менше ресурсів.

Нова модель спочатку буде доступна тільки для розробників і корпоративних клієнтів. Стандартна версія Gemini 1.5 Pro, до якої отримають доступ звичайні користувачі, працюватиме тільки з 128 000 токенів. Наразі тестуються і більш потужні моделі з 1 мільйоном токенів, але поки що з невеликою групою розробників і вчених.

Google заявила, що для нової Gemini Pro з’являться моделі підписки, щойно будуть вирішені всі проблеми, але про ціни поки нічого не відомо. Це може сигналізувати про серйозні зміни в поширенні нового продукту. Зараз користувачі мають безкоштовний доступ до моделі Gemini 1.0 Pro, а доступ до версії Ultra коштує 20 доларів. Схоже, що ера безкоштовного доступу до ШІ-моделей добігає кінця, навіть якщо вам не потрібна опція Ultra.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Google
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024