Forbes: Україна захищатиметься від дронів-камікадзе за допомогою системи РЕБ

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нова система радіоелектронної боротьби порушує роботу навігаційних систем, щоб запобігти атакам дронів-камікадзе типу “Шахед”. Система під назвою “Покрова” була вперше представлена в листопаді 2023 року. Про це пишуть багато ЗМІ, зокрема Forbes.

Принцип роботи системи не новий. Вона надсилає сигнали перешкод, які збивають з пантелику навігаційні системи, такі як GPS, а також російську ГЛОНАСС. Замість повного блокування сигналу генерує хибні дані про місцезнаходження, і ціль залишається непоміченою дроном.

Цю свого роду “підробку сигналу” обійти складніше, ніж “глушіння”, оскільки вона призводить лише до невеликої зміни даних про місцезнаходження. Повідомляється, що аналогічну систему використовують і в Росії для захисту Кремля від атак.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Росія використовує іранські дрони “Шахед” (Shahed-136), які особливо добре захищені від глушників сигналу, пише Forbes. Вони забезпечені навігаційною системою “Комета”. Завдяки їй дрони можуть знайти пункт призначення, навіть якщо сигнал перешкод у 10 000 разів сильніший за супутниковий сигнал.

Через так званий спуфінг (у кібербезпеці – підміна сигналу, простими словами) дрони поступово відходять дедалі далі й далі від цілі. Але щоб атака була ефективною, потрібно бити дуже точно.

Для довідки: у Shahed-136 є деякі чітко впізнавані елементи на крилах. У росії безпілотник охрестили “Герань-2”. Це позначення вказує на те, що є інші безпілотники та інша зброя. Російські війська пройшли підготовку з використання такої зброї. Згідно зі звітом, такі безпілотники-камікадзе з Ірану раніше використовувалися в основному для атак на критично важливі об’єкти інфраструктури в Саудівській Аравії.

Отже, “Покрова” мають захищати Україну від масових атак дронів. Згідно з листом колишнього головнокомандувача українських збройних сил Валерія Залужного, система діятиме в усій прикордонній зоні, а також на значній, підконтрольній українським військам території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.