Новини України та Світу

Apple досі не знає, на що годиться революційний Vision Pro

Share
Час читання: 3 хв.

У своєму останньому прес-релізі Vision Pro компанія Apple просуває 3D-відео та імерсивні VR-середовища. Але, як ми всі знаємо, Vision Pro – це не гарнітура VR. Це світанок просторових обчислень. Чи не так?

Новий анонс демонструє асортименти 3D-фільмів Apple та інших “розваг”, що виглядає просто чудово. Але цей PR-ухил розходиться з іншою інформацією Apple про свою гарнітуру, яка позиціонує її як наступний етап в еволюції комп’ютерів наступник Mac та iPhone. То що це таке? Радикальне переосмислення комп’ютерної техніки чи кіноекран за 3500 доларів на одну людину?

“Реакція громадськості на гарнітуру Apple Vision Pro, швидше за все, буде змішаною – захопленою та скептичною”, – вважає розробник програмного забезпечення Том Ендрю повідомив www-genshin.ru електронною поштою. “Можливості гарнітури, включаючи змішану реальність і здатність плавно перемикатися між віртуальною та доповненою реальністю, можна розглядати як крок вперед в еволюції іммерсивних технологій. Проте висока ціна в 3500 доларів може обмежити її привабливість нішою професіоналів та ентузіастів, готових інвестувати”.

Зовсім не VR

На своєму початковому заході в червні 2023 року Apple неодноразово повторювала одну і ту ж ноту: Vision Pro – це абсолютно новий вид обчислювальної платформи. Програми запускаються у вікнах, які ширяють навколо вас у вітальні. Ви не відрізані від оточення, і інші люди можуть навіть бачити ваші віртуальні очі, що миготять на передньому екрані, щоб продовжити ілюзію того, що ви все ще є у реальному світі.

Здавалося, що Apple робить все можливе, щоб переконати нас у тому, що її нова VR-гарнітура – це не просто дорожча і Apple-версія Мета-квест від Facebook. Навіть у демонстраційних роликах з ефектом занурення користувач знаходився в літаку або у своїй вітальні і міг бачити навколишнє оточення, якщо тільки не відключав її на якийсь час за допомогою цифрового регулятора “корони” гарнітури.

Ця антивіртуальна позиція поширюється і на посібник для розробників Vision Pro. Ось фрагмент розділу, присвячений опису вашої програми. “Називайте свою програму додатком для просторових обчислень. Не називайте свою програму доповненою реальністю (AR), віртуальною реальністю (VR), розширеною реальністю (XR) або змішаною реальністю (MR)”.

Гаразд, ми зрозуміли. Безумовно не VR або AR. І всеж…

Майбутнє розваг?

Згідно з новим анонсом, Vision Pro – це не тільки майбутнє обчислювальної техніки, а й “майбутнє розваг”. І це майбутнє під брендом Apple Immersive Video, а також фільми в AR/VR.

Саме тут чудове апаратне забезпечення Apple. Два екрани гарнітури містять достатньо пікселів, щоб фільм виглядав на них так само добре, як на екрані телевізора в іншій кімнаті, і ви можете дивитися його з 3D просторовим звуком за допомогою вбудованих навушників або власних AirPods Pro. Звичайно, якщо ви дивитеся 3D-фільм на віртуальному екрані, він все одно обмежений цим екраном. Ось тут і знадобляться інші можливості Apple Immersive Video.

Ви можете вибрати спокійне оточення, наприклад, тихе озеро, засніжену вершину гори або Місяць, і налаштувати його так, щоб воно повністю оточувало вас. Ви також можете використовувати їх як тло, відволікаючись від реальності, наприклад, під час перегляду фільму у вашому особистому кінотеатрі. Або ви можете завантажити один із 3D-проектів, в якому використовується спеціально створене 3D-відео, що поширюється на 180˚. Серед прикладів – Alicia Keys: Rehearsal Room та Prehistoric Planet Immersive.

Це чудово для польоту літаком, де єдиним видом є ваші власні коліна або лупа пасажира перед вами. Але якщо ви хочете подивитися фільм із друзями чи родиною, їм також знадобиться власний Vision Pro. Звичайно, кіно – це весело, але чи не є це просто технічно досконалішою версією VR-гарнітур 1990-х років?

“До початку попереднього замовлення Vision Pro залишилося всього три дні, а до релізу – два з половиною тижні, і Apple явно намагається підкреслити цінність Vision Pro, намагаючись відвести критику про те, що пристрій дорогий і не має чіткого сценарію використання”, – каже ветеран Apple . Ден Морен написав у своєму блозі Six Colors.

Найцинічніші з нас можуть сказати, що це тому, що, схоже, Apple поки не має уявлення про чіткий сценарій використання».

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Apple
  • Останні записи

    Відправка повідомлень через RCS в iOS 18 вже працює у США

    Друга бета-версія iOS 18 додала перемикач RCS в додатку Messages, і зараз деякі оператори США…

    26.06.2024

    Смартфон CMF Phone (1) від Nothing отримає унікальний гвинтовий механізм і змінну задню панель

    Тізерне відео розкрило майбутній смартфон CMF Phone (1) від компанії Nothing, який має унікальний гвинтовий…

    26.06.2024

    Чи безпечно тримати ноутбук постійно на зарядці

    Багато людей використовують ноутбук так само, як і стаціонарний комп'ютер, тримаючи його постійно підключеним до…

    26.06.2024

    Google анонсувала неочікувану подію Pixel на 13 серпня

    Google зазвичай проводить щорічний захід з презентації смартфонів Pixel у жовтні, але цього року все…

    25.06.2024

    Випущена нова Beats Pill – перша колонка Apple з 2015 року

    Компанія Beats не випускала нові моделі колонок протягом тривалого часу - останньою була модель Pill…

    25.06.2024

    Redmi Note 14 Pro відмовиться від основної камери на 200 МП

    Очікується, що Redmi Note 14 Pro (та Pro+, але ми будемо згадувати лише Pro для…

    25.06.2024