Tesla інвестує $500 млн у будівництво суперкомп’ютера Dojo в Нью-Йорку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Tesla готується до створення суперкомп’ютера наступного покоління Dojo на своїй фабриці Gigafactory в Буффало, в рамках інвестицій у розмірі $500 млн.

Суперкомп’ютер призначений для обробки величезної кількості даних, що надходять від автомобілів Tesla, і навчання систем штучного інтелекту (ШІ) для автономного водіння та інших додатків. Очікується, що він стане одним із найпотужніших обчислювальних кластерів у світі і перевершить нинішнього лідера, компанію NVIDIA.

Губернаторка Нью-Йорка Кеті Хочул повідомила про це під час слухань з питань економічного розвитку штату, заявивши, що проєкт Tesla створить сотні робочих місць і сприятиме розвитку інноваційної екосистеми регіону. Вона також заявила, що штат підтримає окремий проєкт зі створення суперкомп’ютера зі ШІ в Університеті штату Нью-Йорк (SUNY), виділивши $275 млн і понад $400 млн у вигляді державних і приватних інвестицій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Генеральний директор Tesla Ілон Маск підтвердив ці плани на платформі X (заблокована в РФ). Проте, він також уточнив, що цифра в $500 млн стосується тільки меншої системи на базі чипів NVIDIA, а вартість суперкомп’ютера Dojo буде набагато вищою. Він сказав, що ставки на конкурентоспроможність у сфері ШІ становлять щонайменше кілька мільярдів доларів на рік.

На нью-йоркському заводі Tesla Gigafactory наразі виробляють сонячні панелі, сонячні дахи і компоненти Supercharger, а також працює команда аналітиків даних Autopilot. Хочул не назвала терміни встановлення суперкомп’ютера Dojo. Губернаторка повідомила і про те, що він стане переломним моментом для індустрії ШІ штату, яка, як очікується, зросте зі $150 млрд до $1,3 трлн у найближчі кілька років. Цю заяву було зроблено після того, як керівник проєкту Dojo в Tesla Ганеш Венкатараманан покинув компанію в грудні 2023 року. У червні 2023 року Маск заявив, що Dojo вже працює в режимі онлайн і виконує корисні завдання протягом кількох місяців.

Як повідомлялося раніше, аналітики Morgan Stanley заявили, що Tesla розробила передову суперкомп’ютерну архітектуру, яка розсуває нові кордони в замовному кремнії і може забезпечити Tesla асиметричну перевагу в TAM вартістю $10 трлн.

Суперкомп’ютер Dojo від Tesla буде використовувати чіпи AI ASIC, які, як повідомляється, більш ефективні та потужні, ніж графічні процесори A100 від NVIDIA. Tesla використовувала чипи NVIDIA для свого наявного суперкомп’ютера, який, як вважається, налічує понад 10 тис. одиниць. Однак чипи NVIDIA відчувають глобальний дефіцит і зростаючий попит, що, можливо, і спонукало Tesla розробити своє рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.