Новини України та Світу

Wi-Fi 7 – супершвидкий та надійний, але йому потрібен час для дозрівання

Share
Час читання: 3 хв.

Wi-Fi 7 нарешті, майже, ось-ось буде готовий з’явитися в наших телефонах І хоча він виразно швидше, ніж Wi-Fi 6, цікавіше те, як він швидше.

На сайті Wi-Fi Alliance щойно оголосив, що він почав сертифікувати пристрої Wi-Fi 7, але це ще не вся історія. Технологія вже доступна в маршрутизаторах Wi-Fi 7 і спить у чіпах деяких телефонів, таких як Samsung Galaxy S23 Ultra і готова до активації. Але тепер, коли з’явилася офіційна сертифікація, чекайте на появу Wi-Fi 7 в ноутбуках телефонах, планшетах і так далі. І саме тоді, коли ви почнете навантажувати мережу Wi-Fi цими гаджетами, ви побачите найбільші переваги.

“Wi-Fi 7 обіцяє значно підвищити продуктивність для звичайних домашніх користувачів, особливо в середовищах з кількома одночасно підключеними пристроями”, – каже експерт з ІТ та кібербезпеки. Ентоні Грін повідомив Lifewire електронною поштою. “Завдяки таким функціям, як більш висока пропускна здатність та покращені частоти, користувачі зможуть насолоджуватися вищою швидкістю передачі даних, потенційно до 46 Гбіт/с (у 5 разів швидше), та зменшенням затримок, що значно покращує роботу з такими ресурсомісткими видами діяльності, як потокове мовлення 4K/8K, програми віртуальної реальності та онлайн-ігри. “

Se7en

Технічно, наступна після 6 версія Wi-Fi – це не 7, а 6E, яка містить деякі доповнення, присутні в 7. Але щоб не впасти в дрімоту, ми розглянемо (в основному) різницю між 6 і 7. А вони досить переконливі.

Wi-Fi 7 має дві великі хитрощі. Перша полягає в тому, що тепер він використовує діапазон 6 ГГц на додаток до діапазонів 5 ГГц та 2,4 ГГц. Новий діапазон 6 ГГц також ширший, в ньому доступно більше частот, а значить, він має більшу пропускну здатність для пристроїв, що одночасно працюють у вашій мережі.

Перевага тут не лише для домашніх користувачів. Wi-Fi 7 також дуже добре підходить для громадського Wi-Fi, офісних мереж і так далі. Більше людей зможуть підключитися одночасно та отримати більш надійне та швидке з’єднання.

Ще одна хитрість полягає в тому, що Wi-Fi 7 може одночасно використовувати різні діапазони. Наприклад, якщо ваш ноутбук має проблеми з отриманням стабільного з’єднання від маршрутизатора на іншому кінці квартири під час дзвінка по Zoom, він може підключити кілька додаткових каналів, щоб збільшити пропускну здатність і створити більш стабільне з’єднання.

Додаткова перевага таких одночасних підключень полягає в тому, що ваш комп’ютер може надсилати та отримувати дані в різних діапазонах, що знову ж таки збільшує швидкість, а також зменшує латентність – затримку при передачі даних. Уявіть собі олімпійського спринтера. Швидкість Wi-Fi можна уявити як швидкість бігу спринтера, а затримку – як час, який потрібний спринтеру, щоб вийти з колодки на початку забігу.

Якщо ви дивитеся фільм, а між натисканням кнопки відтворення та початком фільму відбувається крихітна затримка, кого це хвилює? Але якщо ви граєте в онлайн гру, і кожне натискання на контролер страждає від затримки, це може швидко набриднути.

Те саме стосується і хмарних обчислень, а особливо роботи в мережі будинку або в офісі. Наприклад, якщо ви використовуєте функцію поділу екрана для віддаленого керування іншим комп’ютером вдома або на роботі, то Wi-Fi 7 буде передавати рухи та натискання миші набагато швидше.

Місцевий герой

Переваги будуть помітні переважно на місцевому рівні. Тобто, ваша існуюча система Wi-Fi, швидше за все, вже набагато швидше, ніж ваше підключення до Інтернету. Саме ваш маршрутизатор є вузьким місцем чистої швидкості. Але Wi-Fi 7 усуне багато дратівливих факторів, які не мають жодного відношення до вашого оптоволоконного, DSL або кабельного з’єднання. Коротше кажучи, більше людей зможуть використовувати більше пристроїв у вашій мережі, перш ніж все затихне, і все буде працювати швидше.

Тож чи варто вам оснащувати свій будинок новими маршрутизаторами Wi-Fi 7? Поки немає. Для початку краще почекати, доки з’явиться більше варіантів. Тепер, коли розпочалася офіційна сертифікація, все більше виробників випускатимуть нові продукти. По-друге, у вас, швидше за все, ще немає комп’ютерів та інших пристроїв, які здатні підключатися до Wi-Fi 7.

І по-третє, це питання безпеки. Все нове потенційно може приховувати нові слабкості.

“З точки зору кібербезпеки я раджу користувачам та компаніям ретельно оцінити свою потребу в Wi-Fi 7. Якщо поточне налаштування з Wi-Fi 6 задовольняє їх потребам без шкоди для безпеки, можливо, буде розумно дотримуватися її доти, доки можливості безпеки Wi -Fi 7 не будуть повністю протестовані та доведені”. Джозеф Харісонгенеральний директор компанії IT Мережа компаній експерт з кібербезпеки, повідомив Lifewire електронною поштою.

Отже, можливо, вам варто почекати і подивитися. А поки, якщо вам потрібна максимальна швидкість, надійність і низька затримка при підключенні до домашньої мережі, то на вас чекає відповідь, яка існує вже кілька десятиліть: Просто прокладіть Ethernet-кабель від маршрутизатора до комп’ютера, і готове.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    GPT-4 витрачає до трьох пляшок води на кожні 100 слів

    Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Ріверсайді та опубліковане у The Washington Post, виявило високі витрати…

    19.09.2024

    Показано L-подібну батарею iPhone 16 Pro Max зі сталевою оболонкою

    Apple розпочне продажі iPhone 16 Pro Max та інших моделей 20 вересня, але деякі користувачі…

    19.09.2024

    Інсайдери: iPhone 17 отримає 3-нм чіпи, тоді як 2-нм техпроцес з’явиться лише у деяких версіях iPhone 18

    Лінійка iPhone 17, яка очікується наступного року, буде оснащена процесорами, виготовленими за вдосконаленою 3-нанометровою технологією…

    19.09.2024

    Експерт порівняв камери iPhone 16 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra та Google Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max, який надійде у продаж завтра, вже пройшов тестування від численних блогерів,…

    19.09.2024

    Instagram зробив всі акаунти підлітків приватними

    Instagram представив новий пакет функцій для захисту підлітків, включаючи оновлені налаштування конфіденційності, посилений батьківський контроль…

    19.09.2024

    WhatsApp додасть ще одну популярну функцію з Telegram

    Розробники WhatsApp продовжують вдосконалювати функціонал свого популярного месенджера. Згідно з порталом WABetaInfo, наступне оновлення принесе…

    19.09.2024