Wi-Fi 7 – супершвидкий та надійний, але йому потрібен час для дозрівання

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Wi-Fi 7 нарешті, майже, ось-ось буде готовий з’явитися в наших телефонах І хоча він виразно швидше, ніж Wi-Fi 6, цікавіше те, як він швидше.

Реклама

На сайті Wi-Fi Alliance щойно оголосив, що він почав сертифікувати пристрої Wi-Fi 7, але це ще не вся історія. Технологія вже доступна в маршрутизаторах Wi-Fi 7 і спить у чіпах деяких телефонів, таких як Samsung Galaxy S23 Ultra і готова до активації. Але тепер, коли з’явилася офіційна сертифікація, чекайте на появу Wi-Fi 7 в ноутбуках телефонах, планшетах і так далі. І саме тоді, коли ви почнете навантажувати мережу Wi-Fi цими гаджетами, ви побачите найбільші переваги.

“Wi-Fi 7 обіцяє значно підвищити продуктивність для звичайних домашніх користувачів, особливо в середовищах з кількома одночасно підключеними пристроями”, – каже експерт з ІТ та кібербезпеки. Ентоні Грін повідомив Lifewire електронною поштою. “Завдяки таким функціям, як більш висока пропускна здатність та покращені частоти, користувачі зможуть насолоджуватися вищою швидкістю передачі даних, потенційно до 46 Гбіт/с (у 5 разів швидше), та зменшенням затримок, що значно покращує роботу з такими ресурсомісткими видами діяльності, як потокове мовлення 4K/8K, програми віртуальної реальності та онлайн-ігри. “

Se7en

Технічно, наступна після 6 версія Wi-Fi – це не 7, а 6E, яка містить деякі доповнення, присутні в 7. Але щоб не впасти в дрімоту, ми розглянемо (в основному) різницю між 6 і 7. А вони досить переконливі.

Wi-Fi 7 має дві великі хитрощі. Перша полягає в тому, що тепер він використовує діапазон 6 ГГц на додаток до діапазонів 5 ГГц та 2,4 ГГц. Новий діапазон 6 ГГц також ширший, в ньому доступно більше частот, а значить, він має більшу пропускну здатність для пристроїв, що одночасно працюють у вашій мережі.

Перевага тут не лише для домашніх користувачів. Wi-Fi 7 також дуже добре підходить для громадського Wi-Fi, офісних мереж і так далі. Більше людей зможуть підключитися одночасно та отримати більш надійне та швидке з’єднання.

Ще одна хитрість полягає в тому, що Wi-Fi 7 може одночасно використовувати різні діапазони. Наприклад, якщо ваш ноутбук має проблеми з отриманням стабільного з’єднання від маршрутизатора на іншому кінці квартири під час дзвінка по Zoom, він може підключити кілька додаткових каналів, щоб збільшити пропускну здатність і створити більш стабільне з’єднання.

Додаткова перевага таких одночасних підключень полягає в тому, що ваш комп’ютер може надсилати та отримувати дані в різних діапазонах, що знову ж таки збільшує швидкість, а також зменшує латентність – затримку при передачі даних. Уявіть собі олімпійського спринтера. Швидкість Wi-Fi можна уявити як швидкість бігу спринтера, а затримку – як час, який потрібний спринтеру, щоб вийти з колодки на початку забігу.

Якщо ви дивитеся фільм, а між натисканням кнопки відтворення та початком фільму відбувається крихітна затримка, кого це хвилює? Але якщо ви граєте в онлайн гру, і кожне натискання на контролер страждає від затримки, це може швидко набриднути.

Те саме стосується і хмарних обчислень, а особливо роботи в мережі будинку або в офісі. Наприклад, якщо ви використовуєте функцію поділу екрана для віддаленого керування іншим комп’ютером вдома або на роботі, то Wi-Fi 7 буде передавати рухи та натискання миші набагато швидше.

Місцевий герой

Переваги будуть помітні переважно на місцевому рівні. Тобто, ваша існуюча система Wi-Fi, швидше за все, вже набагато швидше, ніж ваше підключення до Інтернету. Саме ваш маршрутизатор є вузьким місцем чистої швидкості. Але Wi-Fi 7 усуне багато дратівливих факторів, які не мають жодного відношення до вашого оптоволоконного, DSL або кабельного з’єднання. Коротше кажучи, більше людей зможуть використовувати більше пристроїв у вашій мережі, перш ніж все затихне, і все буде працювати швидше.

Тож чи варто вам оснащувати свій будинок новими маршрутизаторами Wi-Fi 7? Поки немає. Для початку краще почекати, доки з’явиться більше варіантів. Тепер, коли розпочалася офіційна сертифікація, все більше виробників випускатимуть нові продукти. По-друге, у вас, швидше за все, ще немає комп’ютерів та інших пристроїв, які здатні підключатися до Wi-Fi 7.

І по-третє, це питання безпеки. Все нове потенційно може приховувати нові слабкості.

“З точки зору кібербезпеки я раджу користувачам та компаніям ретельно оцінити свою потребу в Wi-Fi 7. Якщо поточне налаштування з Wi-Fi 6 задовольняє їх потребам без шкоди для безпеки, можливо, буде розумно дотримуватися її доти, доки можливості безпеки Wi -Fi 7 не будуть повністю протестовані та доведені”. Джозеф Харісонгенеральний директор компанії IT Мережа компаній експерт з кібербезпеки, повідомив Lifewire електронною поштою.

Отже, можливо, вам варто почекати і подивитися. А поки, якщо вам потрібна максимальна швидкість, надійність і низька затримка при підключенні до домашньої мережі, то на вас чекає відповідь, яка існує вже кілька десятиліть: Просто прокладіть Ethernet-кабель від маршрутизатора до комп’ютера, і готове.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ