Новини України та Світу

Приготуйтеся: ціни на SSD скоро стрімко піднімуться

Share
Час читання: 2 хв.

До цього вже давно йшли, але, схоже, ціни на SSD нарешті досягли точки перегину. Ціни на споживчі твердотільні накопичувачі “злетять до небес” протягом кількох місяців, повідомляє джерело Tom’s Hardware.

За словами джерела, зростання цін спричинене нестачею чіпів NAND, які є критично важливими для SSD. Це не зовсім новина. У листопаді TrendForce повідомила, що Samsung планує скоротити виробництво флеш-пам’яті NAND, щоб стабілізувати ціни на SSD. Згідно зі звітом, великі гравці на ринку пам’яті, такі як Samsung та Western Digital, за останній рік відзначили зниження прибутку.

Однак не схоже, що тут відіграє роль чиста жадібність. Зважаючи на те, що ціни на SSD знаходяться на рекордно низькому рівні, TrendForce повідомляє, що постачальникам пам’яті доводиться різко підвищувати ціни, щоб просто вийти на беззбитковість. Навіть зараз, коли деякі підвищення цін вже набули чинності, вартість SSD сьогодні набагато нижча, ніж рік тому.

Нам ще доведеться побачити весь масштаб підвищення цін. Tom’s Hardware повідомляє, що нестача флеш-пам’яті NAND не зможе повністю вплинути на ринок протягом двох-трьох місяців, тому значніше підвищення цін не за горами.

Це має сенс з огляду на план, про який ми чули від Samsung минулого року. Компанія заявила, що планує підвищувати ціни на флеш-пам’ять NAND на 20% на квартал протягом першої половини цього року. Крім того, Samsung та такі постачальники, як SK Hynix, як повідомляється, скоротили виробництво чіпів, щоб стабілізувати ціни. Загалом, за прогнозами TrendForce, ціни на флеш-пам’ять NAND підскочать на 50% за першу половину року.

Не означає, що твердотільні накопичувачі стануть на 50 % дорожче; NAND – критично важливий компонент, але є й інші елементи SSD, проте вам все одно слід готуватися до зростання цін. Ми вже бачили стрибок цін на такі SSD як WD Black SN850X і Samsung 980 Pro, причому ціна останнього зросла майже вдвічі в порівнянні з кінцем минулого року.

На думку Tom’s Hardware, ефект буде помітнішим на SSD великої ємності, особливо на моделі об’ємом 2 і 4 ТБ. Видання також наголошує на потенційному впливі на ноутбуки та готові ПК: підвищення контрактних цін для збирачів призведе до потенційного подорожчання вартості ПК.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    iPhone 16 Pro Max не витримає падіння з висоти 1,8 метра

    Allstate Protection Plans провели експеримент, у якому iPhone 16 Pro Max впав з висоти 1,8…

    27.09.2024

    Google впроваджує Gemini у всі старі моделі Pixel Buds

    Google оголосила про важливе оновлення для власників старих моделей навушників Pixel Buds. Тепер користувачі зможуть…

    27.09.2024

    Samsung Galaxy S24 FE не отримав важливе оновлення дисплея

    Galaxy S24 FE — найновіший представник серії Fan Edition від Samsung, який отримав кілька покращень…

    27.09.2024

    Starlink досяг 4 мільйонів користувачів

    Компанія SpaceX оголосила, що її космічним інтернет-сервісом Starlink користуються вже 4 мільйони клієнтів у всьому…

    27.09.2024

    Meizu анонсувала новий смартфон з ШІ та 144 Гц екраном

    Meizu представила новий смартфон Lucky 08, який привертає увагу своїм штучним інтелектом та яскравим дисплеєм.…

    27.09.2024

    Google Maps буде публічно попереджати про компанії, які публікують підроблені відгуки

    Google оновила свою політику щодо підроблених відгуків, тепер Google Maps публічно попереджатиме користувачів про компанії,…

    27.09.2024