Відбитки пальців людини можуть бути не унікальними, показало дослідження

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідники з Колумбійського університету та Університету Буффало виявили, що відбитки пальців людини можуть бути не унікальними.

Вони використовували нейромережу, яка навчалася на 60 тисячах пар відбитків пальців. Нейромережа могла порівнювати відбитки різних пальців однієї людини. ШІ міг із 77% точністю визначити, чи належать відбитки одній людині, тобто вони можуть бути схожими.

Дослідники вважають, що це пов’язано з тим, що ШІ та криміналісти порівнюють відбитки по-різному. Криміналісти дивляться на маркери, які підходять для порівняння однакових відбитків, але не для порівняння різних відбитків однієї людини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ШІ ж дивиться на кути і викривлення папілярних візерунків у центрі подушечки пальця. Ці зони можуть бути схожі, навіть якщо це різні пальці однієї людини.

Дослідники кажуть, що їхня робота може допомогти криміналістам. Наприклад, можна перевірити ще раз справи, де на місці злочину були невідомі відбитки – можливо, вони збігаються з відбитками інших пальців.

Криміналісти поки не впевнені в можливостях аналізу відбитків за допомогою ШІ. Дослідники опублікували вихідний код свого проекту і сподіваються, що він приверне увагу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.