Apple незабаром може зіткнутися з “масштабним” антимонопольним позовом у США

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Міністерство юстиції США перебуває на “пізній стадії” антимонопольного розслідування щодо компанії Apple, яке незабаром може призвести до антимонопольного позову, повідомляє The New York Times. Мін’юст може бути готовий подати “масштабну” антимонопольну справу в першій половині 2024 року, при цьому відомство розглядає, як контроль Apple над апаратним і програмним забезпеченням замикає споживачів в екосистемі Apple і ускладнює конкуренцію для конкурентів.

Реклама

Представники Apple кілька разів зустрічалися з представниками Мін’юсту під час розслідування, яке охопило все – від iMessage до Apple Watch. Ось деякі з розглянутих тем:

  • Як Apple Watch працює з iPhone краще, ніж інші смарт-годинники.
  • Як Apple блокує конкурентів в iMessage.
  • Як Apple перешкоджає іншим фінансовим компаніям пропонувати послуги “tap-to-pay”, подібні до Apple Pay на iPhone.
  • Чи надає Apple перевагу власним додаткам і сервісам над тими, що надаються сторонніми розробниками.
  • Як Apple заблокувала хмарні ігрові додатки в App Store.
  • Як Apple обмежує доступ до сервісів визначення місцезнаходження iPhone від пристроїв, які конкурують з AirTag.
  • Як прозорість відстеження додатків вплинула на збір рекламних даних.
  • Плата за покупку в додатку, яку збирає Apple.

Конкуренти Apple, такі як Tile, Beeper, Basecamp, Meta та Spotify, спілкувалися з антимонопольними слідчими, а також банки, які хотіли отримати доступ до можливостей NFC в iPhone.

Міністерство юстиції ще не прийняло остаточного рішення про те, чи варто подавати позов, а компанія Apple ще не мала можливості провести останню зустріч, щоб представити свою позицію до того, як позов буде подано.

Apple і Microsoft є єдиними компаніями “великої п’ятірки”, які наразі не стикаються з американськими судовими позовами щодо їхньої ділової практики. Google, Amazon і Meta протистоять Міністерству юстиції або Федеральній комісії з цінних паперів і бірж.

Протягом останніх кількох років Apple захищалася від антимонопольних звинувачень у США. У 2020 році Антимонопольний підкомітет Палати представників Конгресу США заявив, що Apple, Meta, Google і Amazon є “видами монополій”, які востаннє бачили в “епоху нафтових баронів і залізничних магнатів”.

Apple стверджує, що вона не має домінуючої частки ринку в жодній категорії, де вона веде бізнес, і компанія також часто посилається на можливості і робочі місця, які надає App Store. Якщо Мін’юст вирішить подати антимонопольний позов, це, ймовірно, призведе до багаторічної судової тяганини.

Хоча Apple досі уникала регуляторних дій у Сполучених Штатах, вона бореться з антимонопольними правилами, що діють у Європейському Союзі. Закон про цифрові ринки (DMA) незабаром може змусити Apple зробити значні кроки на шляху до App Store, Siri, Messages, FaceTime та інших сервісів. Наприклад, Apple вже працює над тим, щоб додати підтримку завантаження додатків на iPhone в Європі – функцію, яку ми очікуємо побачити десь наприкінці цього року.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: