СБУ: російські хакери мали доступ до систем «Київстар» з травня 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

російські хакери вперше отримали доступ до системи «Київстару» в травні 2023 року, повний контроль здобули у листопаді 2023-го, стверджує СБУ. Цей злам передував масштабній кібератаці 12 грудня.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ, Ілля Вітюк, розповів Reuters, що хакери завдали «катастрофічних» руйнувань, зруйнувавши тисячі віртуальних серверів і ПК, що зробило це першим прикладом кібератаки, яка “повністю знищила ядро телекомунікаційного оператора”.

Ілля Вітюк наголосив, що атака не суттєво вплинула на українську армію, оскільки вони не покладалися на телекомунікаційних операторів для своїх комунікаційних потреб.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Внаслідок атаки «Київстар» долучився до переліку потенційних мішеней російських хакерських груп, зокрема, “Солнцепьок”, яка взяла на себе відповідальність за атаку.

Слідчі СБУ наразі встановлюють обставини та тип використаного шкідливого програмного забезпечення, відзначаючи, що це може бути пов’язано із фішингом або саботажем. Минулого року СБУ завадила понад 4,5 тис. кібератак на українські об’єкти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ДЖЕРЕЛОReuters

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Радо захоплюється мобільними технологіями відтоді, як на ринку з'явилися перші MP3-плеєри, а ще більше - з перших днів появи MP4-плеєрів. Сьогодні він полюбляє возитися з Android-планшетами та iPad'ами.