Apple зізналася, що уряд стежить за кожним айфоном

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Уряди різних країн стежать за користувачами смартфонів, відстежуючи push-сповіщення, які проходять через сервери Google та Apple.

Реклама

Про це пише Macrumors, посилаючись на розслідування сенатора США. У листі до Міністерства юстиції сенатор Рон Уайден заявив, що іноземні чиновники вимагають від технологічних гігантів даних для відстеження смартфонів. За словами джерела, трафік, який проходить через push-сповіщення, дозволяє уряду зрозуміти, як користувачі використовують певні програми. Ось як це працює зі слів сенатора:

«Push-сповіщення […] не надсилаються безпосередньо від постачальника програми на смартфони користувачів. Натомість вони проходять через свого роду цифрове поштове відділення, кероване постачальником операційної системи телефону. Для iPhone ця послуга надається службою push-повідомлень Apple; для Android – Google Firebase Cloud Messaging. Ці сервіси забезпечують своєчасну та ефективну доставку повідомлень, але це також означає, що Apple та Google лише посередники в процесі передачі даних.
Як і у випадку з рештою інформації, яку ці компанії зберігають для своїх користувачів або про них, оскільки Apple і Google доставляють дані push-повідомлень, уряди можуть таємно змусити їх поділитися даними».

Уайден каже, що відправив запит про підтвердження інформації в Apple та Google. Обидві корпорації відповіли: дані «обмежені публічним розголошенням» урядом США.

Реклама

Це також означає, що Apple приховувала факт стеження при подачі щорічних звітів, у яких стверджували про прозорість своїх дій, а користувачі не припускали, якою інформацією теоретично діляться з правоохоронними органами.
Рон Уайден попросив Міністерство юстиції «скасувати або змінити будь-яку політику», яка публічно оголошуватиме дії компаній, у тому числі й шпигунство через push-сповіщення.

Як запобігти стеженню?

Інше профільне видання 9to5Mac повідомляє, що метод відправлення повідомлення захищений наскрізним шифруванням, як і раніше, ефективний. iPhone повинен виконувати розшифровку при отриманні, тому Apple не матиме вмісту повідомлення, щоб передати його будь-кому, навіть якщо це запит уряду.
Але push-дані все одно можуть багато розповісти про вас. Наприклад, замовляючи доставку, можна обчислити ваше місцезнаходження. Якщо іноземний уряд отримує ваші push-дані iMessage та одного з ваших контактів, то навіть без знання тексту вони можуть побачити, як часто ви спілкуєтеся.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ