Як захиститися від шахрайства в онлайн-шопінгу: рекомендації від Кіберполіції

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останнім часом в Україні почастішали випадки шахрайства, коли неіснуючі товари продаються за низькими цінами. Правоохоронці надали поради, як не стати жертвою таких шахраїв.

Шахраї часто видають себе за добросовісних продавців. Вони розміщують на сайтах красиві фотографії своїх товарів, швидко відповідають на повідомлення та залишають фальшиві позитивні відгуки. Мета таких зусиль – змусити покупця повністю або частково переплатити.

Шахраї створюють сайти, які виглядають як популярні інтернет-магазини. Вони зв’язуються з потенційними покупцями і переконують їх перейти за фішинговим посиланням, щоб оплатити товар. Сплачуючи на цих сайтах, покупець фактично передає шахраям дані своєї банківської картки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб не стати жертвою онлайн-шахрайства, вам допоможуть наступні поради:

  • Купуйте та сплачуйте лише на перевірених ресурсах. Перевірте правильність URL-адреси необхідного сайту – навіть найменша невідповідність може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт.
  • Платіть гроші після отримання товару, щоб мінімізувати ризики втрати грошей.
  • Не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки, особливо CVV-код і термін дії.
  • Заведіть окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу, на яку переказуйте тільки ту суму, яка необхідна для оплати.
  • У разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи і не переходьте в сторонні месенджери – туди шахраї можуть надіслати фішингові посилання.
  • Перевіряйте сайти онлайн-магазинів перед оплатою товару на сервісі Кіберполіції “STOP FRAUD” або на сервісі Асоціації “ЕМА” CheckMyLink.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.