В Ощадбанку роз’яснили: у яких випадках зараховуватимуть пенсію на картку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Пенсіонерам, банківська карта яких припинена або закінчилася до квітня 2022 року, все одно продовжує зараховуватись пенсія, де б вони не знаходилися. І лише у разі смерті пенсіонера блокується його банківський рахунок. Про це повідомила начальниця філії Донецького обласного управління АТ «Ощадбанк» Ганна Прасол на брифінгу, передає Укрінформ.

Які карти припинені, і куди поділася з них пенсія

«Банк як агент, уповноважений зараховувати кошти на карти пенсіонерів. Нарахування цих пенсій здійснює Пенсійний фонд України, а ми вже здійснюємо згідно зі списками зарахування саме на карти. На сьогоднішній день у нас є карти, дія яких пролонгована, це ті, термін дії яких минув у квітні 2022 року, а ті, дія яких закінчилася до квітня 2022 року, на жаль, сьогодні у статусі тимчасово призупинених. Тобто клієнти мають звернутися до банку та отримати нову картку. Але на рахунок цих карток ми все ж таки продовжимо зараховувати пенсію, якщо Пенсійний фонд її нараховує», — пояснила Прасол.
Вона наголосила, що це стосується всіх пенсіонерів – клієнтів Ощадбанку. І, зокрема, тих, хто нині перебуває на непідконтрольних територіях.
«Це стосується й клієнтів, які перебувають на непідконтрольній території. І якщо ми отримуємо інформацію про смерть клієнта, а ми її отримуємо офіційно від Пенсійного фонду, ми, згідно зі своїми внутрішніми документами, блокуємо його рахунок для того, щоб чекати вже на звернення», — пояснила Прасол.

Дякую, що живі

За її словами, якщо на банківській карті пенсіонера є кошти, які були зараховані після його смерті, банк їх повертає до Пенсійного фонду, а якщо там є гроші, які, наприклад, більше року накопичувалися, то ці кошти чекають на спадкоємця.
«Після офіційних звернень документів до банку ми очікуємо спадкоємця, який отримає ці кошти. Є інші джерела. Наприклад, до нас звертаються нотаріуси, до яких звертаються спадкоємці <…> І якщо ми отримуємо офіційну інформацію про смерть того чи іншого пенсіонера, ми блокуємо рахунок, щоб мінімізувати якісь шахрайські дії», – сказала керівник обласної філії Ощадбанку.
Якщо ж банк не володіє офіційною інформацією про смерть пенсіонера та не володіє цією інформацією Пенсійний фонд, банк продовжуватиме зараховувати кошти.
«Але, наскільки я розумію, зазвичай Пенсійний фонд має інформацію. Вони дуже швидко, дуже активно реагують та передають інформацію до банку. І ми повертаємо гроші державі», – заявила Прасол.

Термін дії карток продовжено

Вона також нагадала, що Ощадбанк на сьогоднішній день пролонгував усі платіжні картки, термін дії яких закінчився з квітня 2022 року, до 1 січня 2024 року, “тобто вже майже два роки вони пролонговані”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.