Новини України та Світу

НБУ запроваджує новий фінансовий інструмент для українських банків

Share

Національний банк України (НБУ) оголосив про важливий крок у розвитку фінансового ринку. Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках представив новий сервіс для українських банків – валютний своп з центральним контрагентом.

Згідно з інформацією від пресслужби НБУ, цей сервіс дозволить українським банкам укладати валютні свопи на організованих ринках капіталу, починаючи з 22 листопада. Основними активами для свопів є національна валюта (UAH) та іноземна (USD, EUR), і це здійснюється з використанням Розрахункового центру як центрального контрагента.

Головна мета нового інструменту – дозволити банкам ефективно контролювати та хеджувати валютні ризики. Крім того, це дає банкам можливість оптимізувати структуру своїх валютних активів та пасивів, забезпечуючи стабільне кредитування під заставу ліквідних активів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Андрій Супрун, начальник Управління корпоративних прав та депозитарної діяльності Національного банку, зауважив: “Менеджмент Розрахункового центру бачить позитивну динаміку на ринках капіталу після перезапуску Розрахунковим центром послуги «репо з контролем ризиків» та реагує на запити учасників ринку на впровадження нових продуктів та сервісів із залученням центрального контрагента”.

Валютний своп з центральним контрагентом – це деривативний контракт грошового ринку, де Розрахунковий центр виконує функції центрального контрагента. Це сприяє контролю за гарантійним забезпеченням учасників клірингу та гарантує виконання зобов’язань за укладеними контрактами.

Нагадаємо, НБУ є ключовим акціонером Розрахункового центру, володіючи понад 84% акцій. Цей крок відбувається в контексті змін у секторі Національної безпеки та оборони, де частка у валютних операціях зменшилася, а паливно-енергетичний комплекс залишається одним з основних покупців валюти.

За новим сервісом очікується позитивний вплив на фінансовий ринок та додаткові можливості для українських банків у здійсненні операцій з обміну валюти.

Kairov Vitaliy

Радо захоплюється мобільними технологіями відтоді, як на ринку з'явилися перші MP3-плеєри, а ще більше - з перших днів появи MP4-плеєрів. Сьогодні він полюбляє возитися з Android-планшетами та iPad'ами.

Опублікував
Kairov Vitaliy
Tags: НБУ
  • Останні записи

    Знаменитий інсайдер розкрив основні характеристики смартфона Xiaomi 15

    Авторитетний інсайдер Digital Chat Station розповів про характеристики очікуваного флагмана Xiaomi 15. Раніше повідомлялося, що…

    13.06.2024

    OPPO розпочала виробництво надміцних смартфонів

    Китайська компанія OPPO презентувала новий смартфон OPPO F27 Pro+, який є першим пристроєм бренду, захищеним…

    13.06.2024

    Microsoft примусово оновлює Windows 10 і рекомендує самостійно переходити на Windows 11

    Фахівці Microsoft продовжують вдосконалювати операційні системи Windows 11 і Windows 10, і одночасно оголошують про…

    13.06.2024

    YouTube розробляє нові методи протидії блокувальникам реклами

    Відеосервіс YouTube продовжує активно боротися з використанням блокувальників реклами, аргументуючи це тим, що користувачі, які…

    13.06.2024

    Тім Кук в інтерв’ю після WWDC 2024 пояснив усі нюанси презентації

    Гендиректор Apple, Тім Кук, недавно дав коротке інтерв'ю закордонному блогеру Маркусу Браунлі. У цьому 16-хвилинному…

    13.06.2024

    Як часто потрібно заряджати старі смартфони: не забувайте, інакше вони можуть вийти з ладу

    Ви відправили на пенсію кілька смартфонів? І тепер вимкнені мобільники лежать у шафці? Періодично вмикайте…

    13.06.2024