Соціальну мережу Х звинуватили у поширенні дезінформації про війну між Ізраїлем та ХАМАС

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Згідно з аналізом NewsGuard, деякі з найвідоміших фейків про бойові дії між ЦАХАЛом і палестинськими збройними силами просувалися через соціальну мережу X, що належить Ілону Маску.

Зокрема, майже три чверті найбільш вірусних постів були поширені через “аутентифіковані” преміум-акаунти X.

Як пояснює видання, платна підписка (з щомісячною платою 8 доларів США), яку пан Маск запровадив для перевірки акаунтів на платформі в березні 2023 року, схоже, не працює.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Водночас відомо, що пости з таких преміум-акаунтів отримують пріоритет за алгоритмом X. Це означає, що вони показуються користувачам в першу чергу. Це означає, що вони показуються користувачам першими і ця інформація надається у відповідях на певні пошукові запити.

“Рішення Маска стало подарунком для ботів, які поширювали дезінформацію про війну між Ізраїлем і ХАМАС. Їм вдалося охопити більше користувачів для поширення фейкових новин, не заплативши при цьому навіть вартості одного квитка в кіно”, – йдеться в статті.

Так, протягом першого тижня конфлікту між ізраїльською армією та ХАМАСом (7-14 жовтня) Newsguard проаналізував 250 найактивніших постів, які просували одну з 10 найпоширеніших неправдивих або необґрунтованих історій, пов’язаних з війною. Виявилося, що 186 (74%) з цих 250 постів були поширені акаунтами, “авторизованими” за допомогою X.

Найбільш неправдиві фейки, які поширювалися через X:

  • Україна продала зброю ХАМАСу;
  • Ізраїль вбив 33 000 палестинських дітей з 2008 року;
  • На відео – ізраїльські та палестинські діти в клітках;
  • На відео з’явилися ізраїльські високопосадовці, захоплені в полон ХАМАС;
  • Православна церква Святого Порфирія в Газі була зруйнована/церква Порфирія в Газі була зруйнована в результаті ізраїльського бомбардування;
  • На відео бойовики ХАМАС святкують викрадення ізраїльського малюка;
  • CNN інсценувала кадри нападу на свою знімальну групу в Ізраїлі;
  • У доповідній записці Білого дому повідомляється, що США схвалили виділення Ізраїлю допомоги у розмірі 8 мільярдів доларів;
  • Ізраїль інсценував смерть дитини, яка загинула від удару ХАМАСу;
  • Теракт ХАМАС стався під “фальшивим прапором”, його здійснив Ізраїль або Захід.

Загалом публікації, які містили ці міфи, отримали 1 349 979 поширень і були переглянуті понад 100 мільйонів разів у всьому світі лише за один тиждень.

При цьому вказано, що NewsGuard також виявила неправдиві або необґрунтовані дані про Ізраїль та ХАМАС, які розповсюджувалися через інші соціальні мережі, серед яких – Facebook, Instagram, TikTok, Telegram тощо.

“Однак саме X була чи не єдиною платформою, яка публічно заявляла про битву з дезінформацією. Перш ніж подібні фейки стали “вірусними” на інших платформах, спочатку їх підхоплювала саме X Маска”, – зазначено в матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.