Новини України та Світу

Чого краще не робити в ПриватБанку і Монобанку інакше ви втратите гроші

Share

Слід зазначити, що Україна поступово наближається до введення європейських правил фінансового моніторингу. Таким чином, навіть операції, які раніше вважалися неважливими, будуть прозорими. Якщо банк визначить, що транзакція є підозрілою, фінансова установа має право запросити додаткову інформацію у платника або одержувача коштів, або припинити і заблокувати цю операцію, щодо чого транзакції блокуються банком і як уникнути проблем органів фінансового нагляду.

Таким чином, особливістю фінансового моніторингу є те, що підозрілі операції повинні бути виявлені для усунення злочинів: ухилення від сплати податків, спонсорства тероризму, відмивання грошей і т. і.

НБУ встановлює загальні правила моніторингу, але банки можуть вводити додаткові фільтри. Це зроблено у зв’язку з тим, що останні будуть більш обережні, оскільки Національний банк в основному регулює банківський сектор і штрафує банки в разі порушень. У 2023 році контроль був посилений.З початку року більшість штрафів, виписаних Національним банком фінансовим установам, стосуються фінансового моніторингу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Банк може зафіксувати підозрілі операції та вимагати додаткових документів у учасників транзакції або заблокувати рахунок, поки ситуація не стане ще більш зрозумілою.

НБУ і закон визначають загальний фільтр моніторингу. Однак кожен банк має історію транзакцій клієнта, і деякі транзакції можуть бути ідентифіковані як підозрілі через “ненормальну поведінку”.

Нетипові транзакції також включають системний розподіл сум. Так, наприклад, якщо клієнт отримує багато невеликих переказів (100, 200 гривень відповідно) протягом дня, банк може звернути на це увагу. Такі операції можуть свідчити про неформальну ділову активність. Нетипово великі суми кредитів, які відслідковуються, можуть свідчити про ухилення від сплати податків шляхом продажу активів. Однак, дотримуючись певних правил, ви можете уникнути неприємного спілкування з банком.

Як фізичним, так і юридичним особам необхідно пам’ятати Про основи фінансового моніторингу – прозорості та чесності. Тому, щоб захистити рахунок від блокування, необхідно повідомити банк про істотну зміну фінансового становища. Банкіри дали кілька порад, які допоможуть уникнути проблем з боку органів фінансового моніторингу:

  • Якщо ви говорите про переведення між фізичною та юридичною особою (або юр. особою), вкажіть Призначення платежу.
  • Якщо ви очікуєте внести значну суму, ви можете попередити банк про це, щоб рахунок не був заблокований, поки не буде розкрито джерело коштів.
  • При створенні банківського рахунку кожен клієнт повідомляє про своє джерело доходу і приблизну суму щомісячних нарахувань.
  • Якщо фінансове становище клієнта різко змінилося в бік зростання доходів, краще повідомити про це банк. Тобто внести зміни в анкету клієнта, яка була заповнена при відкритті першої картки.

Якщо сума вкладу різко збільшується, банк може помітити таку зміну і запросити у клієнта підтвердження законності походження коштів. Ситуація подібна до розподілу часто використовуваних Сум ухилення від сплати податків. У той же час кожен банк розглядає свої власні критерії ідентифікації транзакцій.

Є стандартні, які передбачені інструкціями Національного банку та Законом про фінансовий моніторинг. У той же час кожен банк може встановити додаткові фільтри для виявлення порушень під час транзакцій.

В цілому українські банки проводять фінансовий моніторинг при переказі суми понад 40 мільйонів гривень від однієї особи до іншої. Але можна відстежувати безготівкові платежі на суму від 5000 грн. до 30 000 грн. і грошові перекази.

Згідно з інструкціями регулятора, українські банки в основному відстежують наступні транзакції: 1. Якщо одна зі сторін є політично впливовою особою (виконавчою владою).Якщо переказ відправлений або прийнятий особою, зареєстрованою в юрисдикції, яка не відповідає рекомендаціям ФАТФ.Грошові перекази за кордон.Касові операції (саме тому банки вимагають ідентифікації особи при внесенні грошей через термінали самообслуговування).Операції з віртуальними активами на суму 30 000 гривень (еквівалент). У той же час закон говорить, що кожен банк має право призначити свій власний фільтр моніторингу.

Як кажуть в Держбанку, ПриватБанк встановив обмеження на операції з переказів на карту будь-якого банку (p2p).

Для переказів по Україні: не більше 200 переказів, які зараховуються на картку одного клієнта Приватбанку; не більше 200 переказів, які відправляються з картки одного клієнта Приватбанку.

Для міжнародних переказів: на картку 1 клієнта Приватбанку зараховується не більше 50 переказів, і з картки 1 клієнта Приватбанку відправляється не більше 20 переказів.

Існують окремі обмеження на суму переказу, все залежить від деяких нюансів. Якщо одна сторона не є клієнтом банку (картка іншого банку), максимальна сума переказу становить 29 999 гривень. Максимальна сума, яку клієнт може відправити з картки Приватбанку протягом 1 місяця, становить 1 000 000 гривень. Максимальна сума кредиту на місяць також становить 1 000 000 гривень.

Якщо сума перевищує 400 000 гривень, фінансовий моніторинг може запросити джерело коштів, попереджає Приватбанк. Національний банк залишає за собою право фіксувати підозрілі операції, оскільки він повинен виявляти злочинні схеми, фінансування тероризму і т. д.

Немає обмежень при переході з картки Monobank на картку monobank. Однак існують обмеження і недоліки щодо переказу на карту іншого українського банку.Ліміт транзакцій: 1 шт в день 50 шт.близько 100. За 4 дні; 1 шт.за 150 місяців. Ліміт суми. Максимальна сума: 1 транзакція – 60000 грн. Якщо банк помітить підозрілу схему, поділ Суми або порушення чинного законодавства, він може запросити підтвердження походження грошей.

На переказ банк не звертає жодної уваги: погашення комунальних платежів. Оплата штрафів і пені. Виплата аліментів, податків і т.д. також розглядається питання про волонтерство, зокрема про фінансування українських сил оборони. Банкіри проте радять інформувати органи фінансового нагляду про здійснення волонтерської діяльності. Це допоможе вам уникнути блокування вашого аккаунта, коли ви зараховуєте більше 40 тисяч гривень або якщо транзакція є підозрілою.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Android 15 отримав значно більше функцій безпеки та конфіденційності

    Android 15 отримає більше функцій безпеки та конфіденційності, які мають краще захистити кінцевих користувачів. Протягом…

    16.05.2024

    Оперативна пам’ять смартфона: що це і на що вона впливає

    Сьогодні користувач, який вирішив купити новий телефон, вибирає відповідний із тисяч варіантів. Вони відрізняються за…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Asus ROG Ally X може отримати 24 ГБ пам’яті LPDDR5X

    Представники видання The Verge нещодавно змогли особисто ознайомитися з майбутньою портативною ігровою консоллю Asus ROG…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Nintendo Switch 2 перевершить Xbox Series S за якістю текстур

    Вважається, що у недалекому майбутньому портативний ігровий консолі Nintendo Switch 2 обсяг оперативної пам'яті типу…

    16.05.2024

    Microsoft анонсувала незвичайний геймпад-трансформер для Xbox

    На ньому можна розмістити всі компоненти у будь-якому порядку. Така можливість потрібна геймерам із обмеженими…

    16.05.2024

    Sony представила Xperia 1 VI: дисплей FHD+, Snapdragon 8 Gen 3 та хороша камера

    Sony офіційно представила Xperia 1VI. Новий пристрій за ціною €1399 (60 000 гривень) доступний для…

    16.05.2024