Якщо відключення електроенергії триватимуть довше: що потрібно знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно Володимир Зеленський заявив, що Росія може вдатися до енергетичного тероризму в більших масштабах. Немає жодних гарантій, що відключення електроенергії не відбудуться. Однак краще бути готовим до тривалих відключень електроенергії.

Про те, як пережити тривале відключення електроенергії, що потрібно знати і що потрібно зробити, читайте далі. Зверніть увагу, що вкрай важливо не панікувати і зберігати спокій.

Запаси їжі та води

По-перше, переконайтеся, що у вас є їжа, яка не зіпсується без холодильника і яку можна приготувати без електрики. До речі, бажано мати їжу, яка не потребує великої кількості води для приготування.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ось деякі продукти тривалого зберігання, які варто придбати:

  • М’ясні, рибні та овочеві консерви
  • Сублімовані продукти (крупи, які потрібно залити окропом);
  • Хліб, печиво та крекери;
  • Сухофрукти
  • Горіхи
  • Паличкоподібні продукти;
  • шоколад тощо.

Однак не потрібно відмовлятися від звичної їжі. Їжу також слід зберігати в холодильнику, навіть під час відключення електроенергії. Їжа залишатиметься холодною протягом декількох годин. Однак дверцята слід відкривати якомога рідше. В першу чергу їжте продукти, які швидко псуються.

До речі, якщо на вулиці низька температура, продукти можна зберігати на балконі або за вікном. Для цього зробіть невеликі контейнери і щільно закрийте їх.

Важливо. Завжди майте запас питної та очищеної води. Одній дорослій людині потрібно 3 літри питної води (включаючи воду для приготування їжі) і 10-12 літрів технічної води. Запасіться принаймні триденним запасом.

Якщо комерційна вода недоступна, її можна отримати з насосних станцій, колодязів або пунктів розливу. Знайдіть відповідну адресу на сайті відповідного муніципалітету. Також, якщо питної води не вистачає і немає можливості поповнити запаси, кип’ятіть технічну воду.

До речі, таблетки для дезінфекції води та активоване вугілля можна придбати в аптеках, туристичних магазинах та гіпермаркетах.

Готуємо їжу, коли немає електрики

Минулого року Центр стратегічної громадської інформації та безпеки підготував поради, як готувати їжу без електрики. Перша – це каші швидкого приготування, які можна просто залити окропом і залишити на деякий час.

  • До них відносяться
  • перловка
  • Пшоняна каша
  • Крупи
  • Перлова крупа
  • Кус-кус;
  • Гречане борошно.

До речі, вівсянку можна змішувати з холодною водою, кефіром або молоком. Крім того, всі ці каші можна варити в термосі. Якщо на плиті вони варяться одну годину, то в термосі їх можна підсмажити протягом чотирьох-п’яти годин.

Які свічки купити

Свічки з бджолиного воску – найбільш екологічні, безпечні та без запаху. Вони не горять, а лише плавляться. Традиційна церковна свічка діаметром 0,97 см і висотою 30 см горить близько 3 годин 40 хвилин.

Свічки з рослинним воском виготовляються з пальмової або кокосової олії. Вони мають матову оболонку, а віск під час горіння здається прозорим. Однак час горіння може бути різним. Наприклад, свічка з пальмової олії діаметром 5,5 см і висотою 15 см горить більше двох днів, але виробляє мало світла.

Окремо можна виділити свічки, виготовлені з наступних рослинних восків

Пальмовий віск – твердий, нежирний матеріал, який горить без запаху, але крихкий;

соєвий – матово-білий, рідкий при нагріванні, прозорий, молочний і ароматний

Кокосові свічки – дорожчі за пальмові та соєві, але горять довше.

Ці свічки виділяють концентрований аромат і найкраще підходять для великих приміщень.

Парафінові свічки мають неприємний запах. Їх слід чергувати з більш екологічно чистими. Приміщення також слід регулярно провітрювати. Такі свічки дешевші, але згорають на 40% швидше, ніж ті, що виготовлені з рослинного воску.

До речі, сірники та запальнички завжди повинні бути під рукою.

Що робити, якщо немає електрики, газу чи води: дивіться відео

Як залишатися на зв’язку
Важливо розуміти, що під час відключення електроенергії мережі мобільного зв’язку сильно перевантажені, тому від використання цього виду зв’язку слід відмовитися. Поради, як це зробити, надала Національна служба спеціального зв’язку:

Наприклад, у деяких притулках встановлено Wi-Fi;

Використовувати текстовий формат замість відео; – Використовувати текстові повідомлення замість дзвінків та відеодзвінків; – Використовувати текстові повідомлення замість дзвінків та відеодзвінків

Використовувати текстові повідомлення замість дзвінків та відеодзвінків; та

Скоротити тривалість розмов;

Встановити ліміти трафіку в налаштуваннях програми; встановити мінімальну роздільну здатність у налаштуваннях відео на YouTube;

вимкнути автоматичне завантаження медіафайлів у Messenger;

Використовувати внутрішній роумінг, якщо мережа оператора зв’язку не працює;; користуватися послугою національного роумінгу;

Завантажте необхідну інформацію (в тому числі важливі контактні дані) в пам’ять смартфона або запишіть її на папері.

Також встановіть месенджер, який можна використовувати як рацію. Радіус дії програми залежить від покоління Bluetooth і перешкод сигналу (до 100 метрів). Одним з таких додатків є Bridgefy, доступний як для Android, так і для iOS.

Якщо вам потрібна термінова допомога, телефонуйте до ДСНС. Якщо потужності мережі недостатньо, буде надіслано повідомлення з проханням передзвонити вашій близькій людині. Якщо це неможливо, збережіть чернетку і надішліть її, як тільки з’явиться зв’язок.

Що робити, якщо мобільний інтернет недоступний

Якщо мобільний інтернет не працює, перевірте, чи увімкнена передача даних в налаштуваннях, і перезавантажте телефон.

Перевірте рівень сигналу (2G, 3G, 4G, H) у верхній частині екрана. Якщо індикація відсутня, ви перебуваєте поза зоною дії мережі. Якщо це безпечно, перемістіться в інше місце і повторіть спробу.

Увімкніть/вимкніть режим польоту через 10 секунд. Перевірте, чи працює мережа вашого оператора. Якщо ні, скористайтеся внутрішнім роумінгом.

Також важливо обмежити споживання мобільного трафіку, оскільки він перевантажує мережу мобільного оператора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.