ЄС офіційно розслідує справу X через контент про війну між Ізраїлем та ХАМАС

ЄС офіційно розслідує справу X через контент про війну між Ізраїлем та ХАМАСом
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як “дуже велика платформа” згідно з новим законом ЄС про цифрові послуги, X має надати відповідь до наступного тижня, інакше їй загрожують величезні штрафи.

Європейський Союз (ЄС) офіційно розпочав розслідування щодо X, платформи, раніше відомої як Twitter, на предмет дотримання нею Закону про цифрові послуги (DSA) після нападу ХАМАС на Ізраїль на початку жовтня і подальшої ізраїльської повітряної атаки на Газу. Згідно з запитом, це відбувається після “вказівок, отриманих службами Комісії про ймовірне поширення незаконного контенту і дезінформації, зокрема, поширення терористичного і насильницького контенту і мови ворожнечі”.

Раніше цього тижня комісар ЄС Тьєррі Бретон надіслав листа власнику X Ілону Маску, в якому стверджував, що платформа “використовується для поширення незаконного контенту і дезінформації в ЄС”.

ЄС вимагає від X надати інформацію, пов’язану з розслідуванням, до 18 жовтня. За повідомленнями Financial Times, слідчі запитують X про те, якими є протоколи компанії під час кризових ситуацій. У своєму листі від початку цього тижня Брентон зазначив, що ЗМІ широко повідомляють про неправдиву інформацію про компанію X, яка включає в себе попередні збройні конфлікти, а також сфальсифіковані дані.

За даними Financial Times, розслідування щодо X є першим в рамках нового DSA. Відповідно до закону, такі технологічні гіганти, як Meta, Google та Amazon, які керують “дуже великими онлайн-платформами” з мільйонами користувачів, можуть бути притягнуті до відповідальності за контент, який є незаконним в ЄС. У серйозних випадках комісія може накладати штрафи в розмірі до шести відсотків від глобального доходу.

У середу Брентон також надіслав листа генеральному директору Meta Марку Цукербергу, аналогічно закликавши його компанію видалити незаконний контент і “бути дуже пильними, щоб забезпечити суворе дотримання правил DSA”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.