“Київстар” досі очікує офіційної інформації про арешт його акцій у справі Фрідмана

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пресрелізи Служби безпеки та Офісу генпрокурора України від 6 жовтня про арешт активів Михайла Фрідмана та його партнерів і уточнення ЗМІ, що серед них 100% акцій “Київстару” та його “дочки”, – досі єдина інформація, якою володіє “Київстар”, це негативно характеризує інвестиційний клімат в Україні, заявив президент компанії Олександр Комаров.

“Ми не розуміємо, що відбувається. Ми досі не отримали жодних рішень суду. І це стосується одного з найбільших інвесторів в економіку України, яким я вважаю “Київстар”, – сказав він на Київському міжнародному економічному форумі в четвер.

Він нагадав, що за останні три роки компанія інвестувала 15 млрд грн, із них більш ніж половину – з початку повномасштабного вторгнення РФ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комаров уточнив, що через ситуацію, що склалася, змушений був повернутися з поїздки на стратегічну сесію материнської компанії VEON, де мав представити трирічний план розвитку найбільшого українського оператора зв’язку.

Голова “Київстару” закликав дуже обережно й дуже виважено поводитися з внутрішнім інвестором, оскільки саме на ставлення влади до внутрішнього інвестора орієнтуються інвестори зовнішні.

Він додав, що з моменту пресрелізів правоохоронців і повідомлень ЗМІ, які з’явилися після цього, отримав безліч дзвінків від міжнародних інвесторів VEON, які запитували, що сталося й що це означає.

Комаров припустив, що цей арешт може бути пов’язаний із бажанням перебити інформацію про остаточний вихід VEON із Росії, про який було оголошено в понеділок, 9 жовтня.

“Можливо, потрібно бути трохи більш виваженим і з більшою повагою ставитися до міжнародних бізнесів і тієї ситуації, в якій вони опинилися? Замість шеймінгу та булінгу і всяких таких списків спонсорів війни від НАЗК, може, потрібно з ними розмовляти?” – сказав голова “Київстар”.

Говорячи про об’єктивність списку НАЗК, він навів приклад OTP Bank та Raiffeisen Bank, коли перший банк було виключено зі списку лише через жорстку позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана, тоді як австрійський банк залишається в цьому списку далі.

“Або, може, потрібно включити до цього списку керівників “Нафтогазу”, тому що ми все ще забезпечуємо транзит російського газу”, – додав Комаров.

Він уточнив, що вважає правильним рішенням продовжувати транзит, але тоді потрібен однаковий підхід до всіх учасників ринку.

Президент “Київстару” підтвердив, що, незважаючи на те, що відбувається, компанія разом із материнською VEON зберігає плани інвестувати $600 млн в Україні протягом наступних трьох років, зокрема в розвиток мережі LTE, фіксований інтернет.

“Чому ми інвестуємо? Невеликий приклад: учора у нас була мережа в Авдіївці, а сьогодні у нас мережі в Авдіївці немає. І щойно в нас буде можливість, ми повертатимемося в Авдіївку і будуватимемо цю мережу з нуля”, – описав ще один напрям інвестицій Комаров.

“Тобто, мені здається, потрібно більше фокусу на внутрішньому інвесторі, передбачуваності й тактовного ставлення до локального інвестора”, – підсумував голова “Київстару”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.