Українські мобільні оператори повинні забезпечувати автономну роботу мережі щонайменше на три доби без світла

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найбільші українські мобільні оператори – Київстар, Vodafone та lifecell – не готові на всі 100% до блекаутів в Україні, які можливі восени та взимку.

Про це після перевірки заявили на сайті Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку.

Повинні три доби надавати зв’язок без світла

Як зазначили у НКЕК, вони регулярно проводять позапланові перевірки готовності мобільних операторів до забезпечення зв’язком критично важливих об’єктів та абонентів за умов тривалого відключення світла в осінньо-зимовий період.

Щоб не повторилася ситуація 2022 року, коли із зв’язком були великі проблеми, всі оператори мають «забезпечити свою автономність та безперервність надання послуг абонентам протягом 3 діб», зазначили у Нацкомісії.

Таким чином, згідно з новим положенням, всі мобільні компанії повинні бути забезпечені достатньою кількістю електрогенераторів, паливно-мастильних матеріалів, автономних джерел живлення. Також оператори повинні бути готові «оперативно реагувати на втрати резервів і замінювати генератори, що вийшли з ладу».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Який оператор найбільш не готовий до блекаутів

У ході перевірок комісією було виявлено порушення таких операторів мобільного зв’язку:

  • Київстар,
  • Vodafone,
  • lifecell

У НКЕК кажуть, що «двічі йшла назустріч операторам і своїм рішенням продовжували термін усунення порушень, зазначених у розпорядженнях, на додаткових 30 днів, адже з розумінням ставляться до тривалості процедур пошуку, купівлі та встановлення генераторів та АКБ».

Але, як виявилося, не всі оператори вжили необхідних заходів для забезпечення своєї мережі автономністю.

«На жаль, змушені констатувати, що проведена НКЕК крайня перевірка готовності мережі до тридобового блекауту в мережі lifecell на Рівненщині показала готовність до забезпечення зв’язком для менш ніж 50% критично важливих об’єктів з необхідного мінімуму в цій галузі», — йдеться у повідомленні комісії.

Фахівці закликали lifecell «негайно усунути ці порушення». А якщо ні, то на оператора можуть накласти штрафні санкції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.