Якщо ви не пройдете фінмоніторинг, то ПриватБанк та Ощадбанк перестануть обслуговувати ваші рахунки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ПриватБанк, Ощадбанк та інші великі українські банки найближчим часом розірватимуть договори та відмовлять у подальшому обслуговуванні великої кількості нинішніх клієнтів.

Чи зможете ви пройти фінмоніторинг

Згідно з новими умовами, висунутими НБУ з фінансового моніторингу клієнтів, якщо ви не пройдете фінмоніторинг, то банк зобов’язаний буде розірвати з вами договір, закрити всі ваші рахунки та відмовити вам у подальшому обслуговуванні. І тут, як кажуть, не проскочиш. Нацбанк, у свою чергу, жорстко перевірятиме банки: наскільки чітко вони виконують умови фінансового моніторингу, і наскільки дотримуються букви закону у своїх відносинах із клієнтами.

Клієнт ціною мільйон гривень

НБУ знову повертає виїзні інспекції, а також підвищує штрафи банкам за недотримання норм фінансового моніторингу клієнтів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо норм буде не дотримано, то ПриватБанку, Ощадбанку або будь-якому іншому банку доведеться заплатити штраф. Причому розмір штрафної санкції буде набагато вищим, ніж був і досі. Якщо раніше за одного неправомірного клієнта банки карали штрафом у розмірі 400 тисяч гривень. То тепер цей штраф підвищено до 1 млн. гривень.

«Таким чином, банки фактично примушують до посилення фінмоніторингу для переходу до норм законодавства ЄС — ст. 58 п. 1 «Директиви Європарламенту та Євроради №2015/849 про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання грошей або фінансування тероризму», — пише видання Today.ua .

Ніхто не візьме на обслуговування

Причому клієнту банку можуть «пригадати» фінансові операції, що раніше відбувалися, які не вписуються в рамки фінансового моніторингу, і на підставі «минулих заслуг» його теж можуть позбавити банківського обслуговування.

Так само виникає проблема в тому, що і в інших банках, а не тільки там, де у нього були рахунки, такому клієнту відмовлять в обслуговуванні. У НБУ вважають, що це змусить таких клієнтів відмовитися від «сірих» фінансових схем та почати працювати виключно у правовому полі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.