У Telegram з’явилася нова шахрайська схема викрадення коштів: деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експертам з економічної безпеки вдалося викрити нову шахрайську схему. Наразі зловмисники підробляють світлини кредитних карток, використовуючи чат-боти в Telegram.

Як виманюють кошти

Спершу шахраї зламують сторінку користувача в Telegram. Після чого, використовуючи його ім’я, просять у родичів та друзів переказати кошти на банківську картку.

Після цього вони надсилають реквізити картки, куди потрібно перерахувати гроші. На фотографії можна побачити картку, яку випустив великий та відомий банк, де пише ім’я та прізвище людини, від імені якої пишуть зловмисники. Близькі або друзі тієї чи іншої людини не мають питань, тому легко надсилають потрібну суму.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Насправді зображення — підробка, створена за допомогою спеціального Telegram-бота. Номер карти реальний, але рахунок належить шахраю і знаходиться в іншому банку — як правило, не такому великому і помітному”, — пояснив експерт одного з банків Микола Нічепорук.

Через це шахраям вдається виграти трохи часу, що вивести викрадені гроші. Під час цього постраждалий/ла зв’язується із банком, який використовували злочинці для дизайну, після чого розуміє, що гроші було надіслано до іншої установи.

Чи можна повернути гроші

За словами експерта, цілком можливо зрозуміти, де саме шахрай відкрив свій рахунок. Для цього необхідно звернутися до свого банку.

“Але якщо ви потрапили на вудку аферистів і перевели гроші, то повернути їх, звернувшись до банку, не вийде, оскільки ваш банк не зобов’язаний це робити. Шанс з’являється у тому випадку, якщо рахунок шахраїв вже позначений як підозрілий у базі Нацбанку чи правоохоронних органів”, — додали у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.