Новини України та Світу

Залишився один тиждень. Українські банки змінять правила для клієнтів, які мають картки

Share
Із 1 серпня громадяни України вже не зможуть «анонімно» поповнити чужий чи навіть свій банківський рахунок. Банківська система України посилює боротьбу із «сірими» доходами, «брудною» готівкою, і з кожним роком вимоги до клієнтів банків посилюються.

Які правила варто знати кожному і що зміниться

Поки що в офісі президента Зеленського лише говорять про боротьбу з готівкою, банки вже цим займаються.

“Для всіх операцій у терміналі, крім поповнення мобільного з експрес-панелі та отримання посилань для завантаження мобільних додатків, буде потрібно авторизувати клієнта з 1 серпня”, – розповіли журналістам OBOZREVATEL у ПриватБанку.

Зараз поповнити свою чи чужу карту готівкою можна без будь-якої авторизації. Щоправда, діє обмеження у розмірі 5 тис. грн (його запровадили ще 2020-го). Тепер, з серпня, громадяни України взагалі не зможуть без авторизації проводити платежі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Monobank кажуть, що поповнювати картку без комісії можна у відділеннях А-Банку та Універсал Банку. При цьому до серпня все ще є можливість без авторизації поповнити картку на 5 тис. грн (не може бути більше 4 транзакцій на добу) у City24 і на таку саму суму — EasyPay.

“Без авторизації – 5000 грн на добу, через NFC/Дія – 29 999 грн на добу”, – пояснили в Monobank. Таким чином, вже з 1 серпня вам доведеться або проходити авторизацію в Дії, або якщо поповнюєте в терміналі свого банку, використовувати свою карту, фінансовий номер телефону.

Готівка створює проблеми

Усього за кілька років українські банки зробили величезний крок на шляху до позбавлення від готівки. Якщо раніше за допомогою терміналу та зарахування на рахунок можна було спокійно переказувати майже будь-які суми, то зараз готівка створює проблеми. Перевести її без ідентифікації себе неможливо.У банках зазначають: останнім часом жодних оновлень у роботах терміналів не було. Згідно із законом, банк сам може визначати максимальну суму поповнення картки готівкою, проте вона не може перевищувати 400 тис. грн (інакше необхідно надавати документи, що підтверджують легальне походження коштів). Українські банки здебільшого встановлюють обмеження на рівні від 30 тис. до 150 тис. грн.

Нацбанк встановив нові правила

А ось вимоги перевіряти (верифікувати) своїх клієнтів встановив Нацбанк.

«Для верифікації достатньо зчитування номера картки (через NFC або з магнітної смуги). Якщо картка фізично не контактує з терміналом, банк може використовувати для верифікації клієнта (а також для аутентифікації перед початком сеансу обслуговування) введення ПІН-коду, використання ОТР (одноразового пароля. — Ред.), зчитування QR-коду мобільним додатком банку тощо», — пояснюють у НБУ.

Поки заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма лише озвучує ідеї про відмову від готівки, українські банки створюють умови, за яких її використання вже зараз створює складнощі.

Банки обмежують зняття готівки навіть із власного рахунку

“У мене було таке, що після зняття готівки з власного депозиту в ПриватБанку надійшло повідомлення, що я вже ліміт на зняття готівки вичерпав”, – скаржиться журналістам мешканець Дніпра Кирило. Депозит він поповнював із зарплатної картки протягом кількох років.

Після звернення до «Привату» проблему вдалося вирішити.

“Зняв потрібну суму за кілька днів”, – пояснює Кирило.

У банках діє обмеження: за день можна зняти в Україні не більше ніж 100 тис. грн, а за кордоном — еквівалент 50 тис. грн.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024