10 фраз, які ніколи не скаже телефоном справжній співробітник Приватбанку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефонні шахраї найчастіше представляються співробітниками банків, щоб отримати доступ до грошей жертв. Розповімо про 10 фраз, які ніколи не скаже справжній співробітник Приватбанку, або іншого банку.

“Вам прийде SMS із кодом, його потрібно продиктувати”

Головне завдання шахраїв – отримати доступ до банківської картки жертви або безпосередньо провести переказ, якщо вони вже знають її дані та потребують підтвердження переказу у вигляді SMS. Аферисти будь-якими способами виманюватимуть секретний код, однак, як і вказується в самих повідомленнях від Приватбанку, його не можна передавати третім особам, навіть справжнім співробітникам.

“Гроші потрібно перевести на безпечний рахунок”

Часто шахраї повідомляють про крадіжку грошей жертви, яка відбувається прямо в цей момент. Щоб перешкодити “злодіям”, аферисти вимагають терміново переказати гроші на “безпечний” рахунок банку – нібито там невідомі не зможуть до них дістатися. Якщо жертва панікує і йде на поводу у псевдоспівробітників, то відправляє всі свої гроші безпосередньо шахраям.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Завантажте новий безпечний додаток банку”

Телефонні шахраї можуть телефонувати від імені Приватбанку і пропонувати завантажити їхній новий додаток. При цьому аферисти можуть згадувати, що зробити це потрібно якомога швидше, адже старий застосунок, наприклад, уже небезпечний і до нього легко можуть отримати доступ зловмисники.

Після дзвінка шахраї надсилають жертві SMS із посиланням на скачування програми – якщо та її встановлює та входить до свого акаунта, то просто передає його в руки аферистів.

“На вас було оформлено/намагаються оформити кредит”

Налякати жертву шахраї намагаються і кредитами – вони повідомляють, що на жертву оформляють грошову позику просто зараз і просять підтвердити її. Коли жертва закономірно відмовляється і просить її скасувати, шахраї повідомляють, що зробити це можуть тільки, якщо клієнт продиктує свої банківські дані або назве код з SMS.

“Хтось здійснив переказ з вашої картки в іншому місті”

Часто шахраї говорять про спробу крадіжки грошей жертви “в іншому місті” – так вони дають зрозуміти, що сама жертва не володіє ситуацією і не зможе приїхати в банк особисто, а значить, розв’язати проблему можуть тільки “співробітники” Приватбанку дистанційно телефоном.

“Назвіть дані картки”

Справжні співробітники Приватбанку володіють усією потрібною інформацією про клієнта, тому не запитують такі дані, як повний номер картки або CVV/CVC-код з її зворотного боку. Ба більше, останнє невідоме навіть справжнім співробітникам, оскільки це конфіденційна інформація, відома тільки власнику картки.

“Ваш акаунт намагаються зламати”

Спроба налякати жертву зломом її особистого кабінету (на сайті або в мобільному застосунку) також потрібна, щоб або змусити її завантажити шахрайську програму, або повідомити особисті дані картки чи секретний код з SMS.

“На вашій картці помічено підозрілу активність”

У разі підозрілої активності на картці клієнта співробітники Приватбанку просто блокують її. Подальші дії здійснюються тільки після того, як сам власник її розблокує.

Якщо ж у клієнта є якісь сумніви, то він і сам може попросити про блокування картки, щоб розібратися в проблемі у відділенні банку, – справжні співробітники блокують її, а ось шахраї, зі зрозумілих причин, починають пропонувати інші варіанти вирішення проблеми.

“Чи є інші рахунки/вклади/скільки грошей у загальній сумі зберігається в банку?”

Практично будь-які запитання, що стосуються того, в яких банках людина зберігає гроші, які рахунки або вклади у неї відкриті, про яку суму йдеться, вказують на шахрайство. Справжні співробітники Приватбанку знають про відкриті вклади та рахунки, а інша інформація з перерахованої їм не потрібна.

“Стався витік ваших даних”

Шахраї можуть також налякати жертву тим, що її паспортні дані скомпрометовано. Аферисти стверджуватимуть, що проблему потрібно розв’язати терміново, щоб “зловмисники” не встигли отримати доступ до особистих даних клієнта – як рішення, як і в багатьох інших випадках, шахраї можуть запропонувати завантажити або застосунок, або повідомити їм будь-яку банківську інформацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.