У Китаї створили робота, крутішого за Boston Dynamics. У чому його сила

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Залізного помічника назвали GR-1. Він зможе стати опорою для пацієнтів лікарень і мешканців будинків для людей похилого віку, завдяки високій швидкості пересування і можливості піднімати вагу до 50 кг.

Розробку представила китайська компанія Fourier Intelligence. Здебільшого їхні розробки застосовують у медичній сфері для реабілітації важких хворих, а також пацієнтів із порушенням рухових функцій, від пристроїв для розробки суглобів кистей рук до екзоскелетів, що допомагають ходити.

Зріст GR-1 становить 165 см при вазі 55 кг. Замість обличчя у нього розташований дисплей, на якому відображатиметься інформація. Максимальна швидкість пересування під час ходьби – 5 км/год, цього достатньо, щоб неспішно супроводжувати пацієнта, який повільно йде. Ходити роботу допомагають електроприводи з 40 ступенями свободи. Для порівняння, робот Atlas від Boston Dynamics обладнується іншими системами рухів – гідравлічними. Крім того Atlas значно слабший за китайського конкурента. Його вантажопідйомність становить лише 11 кг, тоді як GR-1 піднімає до 50 кг, що можна порівняти з його власною вагою. Такі характеристики дають змогу з легкістю допомагати укладати пацієнтів або стати опорою під час посадки в крісло. Також GR-1 допоможе самотнім людям у домашніх справах. Робота можна запрограмувати тримати посуд і виконувати інші побутові дії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Робота над проєктом розпочалася ще 2019 року. З 2021 року компанія частково веде випробування над можливостями створених прототипів. Наразі інженери Fourier Intelligence намагаються навчити GR-1 орієнтуватися в незнайомому місці та самостійно виконувати команди, без попереднього програмування.

Компанія планує створити близько 100 роботів до кінця року. Однак вирушать вони не на допомогу людям, а в науково-дослідні лабораторії, де дослідники займуться їхнім навчанням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.