Новини України та Світу

З технологією Li-Fi ваш інтернет стане швидшим. І ось чому

Share
Час читання: 3 хв.

Уявіть, що цього вечора ви вирішили завантажити свій улюблений фільм у форматі Full HD. Але, як виявилося, “важить” такий фільм чимало – близько 30 Гб, а витрачати на скачування добру годину часу у вас немає жодного бажання. Тому ви просто вмикаєте світло в кімнаті, і швидкість вашого інтернету, як за помахом чарівної палички, стає швидшою в десятки разів, а улюблений фільм завантажується всього за хвилину. Фантастика, скажете ви? Цілком можливо, що вже скоро ця технологія з’явиться в кожному будинку.

Завдяки технології Li-Fi, вже сьогодні передача даних стає можливою за допомогою джерела видимого світла. Адже світло, як відомо, являє собою електромагнітні хвилі, а їхня частота у багато разів перевищує частоту радіохвиль, на яких працює сучасний Wi-Fi. (від 400 до 800 ТГц проти 2,4 і 5 Ггц у Wi-Fi). А значить, і швидкість передачі даних у Li-Fi може бути в десятки разів вищою.

Основні компоненти Li-Fi:

Система-випромінювач Li-Fi містить три основні компоненти:

Лампа – джерело видимого світла;Високочастотний підсилювач ланцюга живлення, який випромінює радіочастотний сигнал і перетворює його на електричне поле поблизу лампи;Вбудований мікроконтролер, який призначений для управління димуванням лампи.

Система-приймач являє собою світлодіод, який є джерелом переданих даних, а також кремнієвий фотодіод, здатний реагувати на видиме світло.

Потік даних кодується за допомогою мерехтіння світлодіодних ламп зі швидкістю до 10 мільйонів разів на секунду, яке непомітне для людського ока, але легко фіксується фотодатчиком, розміщеним на приймаючому пристрої.

Логіка дуже проста. Якщо світлодіод горить, фотодатчик реєструє це як одиницю, а коли світлодіод вимкнений – як нуль. Так сигнали перетворюються на двійкові дані, які потім обробляються нашими гаджетами і передаються у вигляді наочної інформації.

Сфера застосування Li-Fi

Особливість поширення світлових хвиль дає змогу використовувати технологію Li-Fi там, де неможливо використовувати Wi-Fi:

У лікарнях

Радіохвилі не можна використовувати поблизу медичного діагностичного обладнання, тому Li-Fi там є чудовою альтернативою.

У літаках

Мережа, реалізована на базі Li-Fi, дає авіакомпаніям кілька переваг. Типова бортова система Wi-Fi разом з антеною важить близько 1,3 тонни, тоді як версія Li-Fi може важити приблизно вдвічі менше.

Крім того, радіохвилі створюють електромагнітні перешкоди, які можуть викликати збої в роботі навігаційного обладнання літака, а також вносити спотворення в роботу наземних мереж. Завдяки компанії Oledcom, яка веде активну розробку Li-Fi, у 2019 році технологію вперше було використано на борту літака авіакомпанії AirFrance.

Під водою

З поширенням радіохвиль у морській воді, як виявилося, теж є певні складнощі. Морська вода електропровідна, тому радіохвилі в ній погано поширюються. Цієї проблеми позбавлена технологія Li- Fi, тому її застосування під водою дає нам очевидні переваги. Наприклад, дайверам для комунікації під водою, підводним човнам для передавання інформації наземним службам, а також метеорологічним службам для виявлення цунамі за допомогою датчиків, встановлених під водою.

Переваги Li-Fi

Висока швидкість з’єднання. Швидкість передачі даних може бути в десятки разів вищою за швидкість Wi-Fi;Відсутність електромагнітного випромінювання;Оптимізація енерговитрат. Система освітлення та інтернет об’єднані в одну мережу;Високий ступінь захисту. Для злому зловмисник повинен перебувати в тому ж приміщенні, оскільки радіус дії обмежується стінами.

Недоліки Li-Fi

Неможливо використовувати Li-Fi в темряві або, навпаки, при яскравому денному світлі. Технологія не працює без джерела світла, тому гортати стрічку в інстаграмі посеред ночі або, навпаки, в яскравий сонячний день – не вийде;Малий радіус покриття. Світло не може проникати крізь стіни, тому будь-яка перешкода перериває сигнал.

Висновок

Сучасний спосіб передачі даних за допомогою технології Wi-Fi міцно увійшов у наше життя. Однак низький рівень безпеки, а також неможливість використовувати радіохвилі в деяких умовах, наприклад під водою або в безпосередній близькості з медичним обладнанням роблять цю модель недосконалою.

У цьому плані перспективи Li-Fi виглядають цікаво, адже технологія вирішує проблеми зі швидкістю і може бути застосована в тих сферах, де Wi-Fi безсилий. Але незважаючи на всі переваги, Li-Fi поки що розвивається доволі повільними темпами, оскільки потребує впровадження відповідної інфраструктури та інтеграції спеціальних фотодатчиків у всі наші гаджети.

Крім того, особливість технології Li-Fi не дає змоги використовувати її за яскравого вуличного освітлення. Напевно тому повного витіснення звичного нам Wi-Fi чекати не варто. Проте обидві технології можуть чудово доповнювати одна одну, тому найімовірніший сценарій найближчого майбутнього – їхнє комплексне використання залежно від сфери застосування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung може не випустити стандартну модель планшета Galaxy Tab S10 цього разу

    Згідно з останніми даними, Samsung може відмовитися від випуску базової моделі у своїй новій лінійці…

    01.07.2024

    Galaxy Ring матиме функції відстеження температури шкіри та виявлення хропіння

    Ми наближаємося до анонсу Galaxy Ring, який відбудеться 10 липня, і деякі нові функції цього…

    01.07.2024

    Telegram для iOS та Android отримав три корисні нововведення

    Оновлення Telegram для iOS і Android принесло кілька значних змін, які полегшують користування месенджером і…

    01.07.2024

    Автономності в iPhone 16 значно збільшиться

    Це цікаві новини відносно майбутніх моделей iPhone, що планується випустити Apple. Основні відомості з публікації…

    01.07.2024

    Інсайдер: Apple вже працює над iOS 19

    Декілька тижнів тому під час конференції WWDC компанія Apple оголосила про майбутнє випуску своєї нової…

    01.07.2024

    Apple розглядає інтеграцію чат-ботів Gemini та ChatGPT у новий iPhone

    За останніми інсайдерськими інформаціями, Apple активно готується до розширення своїх можливостей у сфері штучного інтелекту…

    01.07.2024