Цукерберг запустив свій Twitter. Чи варто переходити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після низки сумнівних змін у Twitter компанія Meta запустила власний сервіс для мікроблогів під назвою Threads. У майданчика є кілька важливих переваг, але про повноцінну конкуренцію з «пташкою» поки що не йдеться.

Додаток та інтеграція з Instagram

Програма опублікована в каталогах Google Play і App Store і перекладена українською мовою. Сервіс має веб-версію, але увійти в обліковий запис через неї не можна — тільки переглядати чужі сторінки без права оцінки та коментування.

При запуску Threads запропонує увійти за допомогою облікового запису Instagram і імпортувати дескриптор (@username), ім’я, аватарку і біографію, що відображається. А заразом допоможе синхронізувати аудиторію: Threads автоматично підпише вас на людей, яких ви відстежуєте в Instagram. Виходить, відразу після реєстрації користувач отримує масу фоловерів та підписок. У Instagram-профілі з’являється бейдж із посиланням на обліковий запис Threads.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На головному екрані Threads є алгоритмічна стрічка. Цікаво, що в ній перемішані пости як від профілів, що відстежуються, так і інших відвідувачів сервісу. Відфільтрувати стрічку не можна.

Пост – це текстове повідомлення довжиною до 500 символів (у Twitter – до 240 без підписки Blue), яке може супроводжуватися фотографіями або відео. Хештеги поки не підтримуються, зате можна згадувати користувачів через @username. Назва сервісу відсилає до створення тредів – ланцюжка публікацій на одну тему. Така механіка добре знайома завсідникам Twitter.

Користувачі можуть відповідати на пости, ставити лайки та репостити. У той самий час автор може обмежити функцію відповідей. Для публікації можна сформувати посилання, щоб поділитись нею в іншому сервісі або месенджері.

Аудиторія та позиціонування

За рахунок інтеграції з Instagram у Threads фантастичні показники зростання. За добу роботи сервіс набрав 30 млн реєстрацій . Алгоритмічна стрічка з постами від незнайомих користувачів ще одна причина високої активності. Зараз головна сторінка Threads виглядає хоч і сумбурно (хто всі ці люди?), але весело: всі освоюються в сервісі, постять вітання та меми. 

Meta позиціонує Threads як вільну альтернативу Twitter. Сервіс спроектовано як децентралізовану соціальну мережу на базі протоколу ActivityPub, який також використовує Mastodon. Це означає, що будь-який користувач може організувати власний сервер зі своїми правилами та модерацією. З іншого боку, видалити обліковий запис не можна (тільки разом з Instagram-профілем), підтримка сторонніх серверів поки не функціонує, а офіційний додаток збирає всю інформацію, до якої може дотягнутися . Через це Threads навіть не запустився до ЄС із його суворими законами щодо конфіденційності даних.

У результаті виникає відчуття типового продукту Meta: як аудиторія і активність є, але користуватися всім цим не дуже хочеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.