Новини України та Світу

Стало відомо, коли в Україні запрацює мережа 5G та які регіони першими відчують її переваги

Share

5G – це п’яте покоління бездротових мереж. Це мобільний інтернет, який ще кращий та набагато швидше ніж 4G, яке за останні кілька років могли оцінити мешканці України. Наразі 5вже є у більшості розвинених країнах, серед яких США, Канада, Китай, багато країна Європи, Сходу та деякі країни Азії. 5безумовно доступний ще не всім мешканцям світу і в Україні його теж поки немає.

Перші кроки до впровадження мереж п’ятого покоління у нас були зроблені у 2019 році. Потім у 2020 році була запущена тестова версія 5на окремій території. Наразі це спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації, мобільного оператора Vodafone Україна, компанії Huawei Ukraine та технологічного парку UNIT.City, який вони активно розвивають.

Коли 5стане доступним для всього населення?

Саме таке запитання поставила у мережі Фейсбук клієнтка мобільного оператора Водафон. Відповідь їй була наступною:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Ми ж хочемо надавати тільки якісні та перевірені послуги. Зараз вона ще не була впроваджена для мас, але існує тільки тестова зона технології 5G. Однак, запевняємо, ми робимо все можливе, щоб ви якнайшвидше почали користуватися 5G. Звичайно, це відбувається не так швидко, як нам хотілося б, адже ми продовжуємо підтримувати стабільну роботу мережі та допомагати тим, кому наша допомога є критично необхідною. Тому, просимо поставитися з розумінням, ми зробимо все, щоб вас не підвести“, – відповіли представники компанії.

Тобто, як виявляється запровадити 5не так просто і легко. Система потребує складних і довготривалих тестувань та вивчень. Раніше були очікування, що 5повністю стане доступним в Україні у 2022 році. Однак, війна завадила цим планам. Наразі до цієї теми знову активно повернулися. Зі слів експертів можливо, що запуск 5G відбудеться вже до кінця 2023 року, але лише у великих містах: Київ, Харків, Одеса, Львів та Дніпро. Решта українців зможуть відчути переваги ультрашвидкого інтернету протягом наступних двох років.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

View Comments

  • Та припиніть! Що ви робите?! 5G, за первісною задумкою, - це "інтернет речей"! Просто на смартфоні абонентам він НЕ потрібний. 4G, а тим паче 4G+ легко "вивозять" на собі навіть найважчий юзерський трафік: фільм у 4К - легко (просто зробіть якісне покриття)! Це безглуздя! Монтувати та запроваджувати 5G мережу - то шалені кошти, які ляжуть тягарем абонплати на плечі кінцевих споживачів. І ЦЕ ПІД ЧАС ВІЙНИ! Ні для кого ж не секрет, що персіонери з 2G бабушкофонами платять таку абонплату, яка відшкодовує операторам затрати на 4G

    • Не погоджуюся. Якщо ви не використовуєте максимальну швидкість інтернету, це не значить, що всі так роблять. Комусь це буде вигідніше, ніж мати кабельний інтернет.

      Також 5G так швидко не ввели, бо в нас не рашка - спочатку необхідно всю територію перевести на 4G.

      • Добре давайте спершу чудово покриємо з 4g, бо покритя в районі гавняне (перед війною і зараз, теж саме, лише вимкнення світла впливає, вимикає усе, а вимикати ще будуть, з сусіднього району, якась поділка можливо дотягне, то не 4g, ні 3g),

        а в іншому кінці району швидкість 50-70 мбіт, є й і 85+ мбіт при направленні на пряму видимість, але десь 30-50 метрів від вишки, далі уже гірше.
        Кілометр, півтора уже 20 мбіт на висоті дерев, нижче уже 10-5 мбіт, (на районі лише малоповерхова забудова) - і це все на дворі. В будинку не більше 7-5мбіт, залізеш на дах, горище буде до 20мбіт.
        (Інтернет речі з таким підходом будуть смачніше відвалюватися).
        Вишка ще й занизько встановлена. Нижче за району церкву. Такий 5g не потрібен ні в якому разі. Хіба що з окремими тарифними планами лише 5g для любителів овер прайсу з дирявим 5g.
        Чесно, мені не треба +100+200 грн до тарифу за 5g на якійсь частині вулиці.
        Приїду до Києва в центр, заплачу, (за день хай і 50-100 грн пакет- послугу) пограюся в 5g, і радий поїду до дому, до 4g.
        Краще вкласти в покращення 4G LTE cat.+... оновити додати ще станції по місцевості. Буде супер. Якщо 70мбіт буде з 4g, то якась кількість району може й перейде з проводного підключення. Ті в кого тариф з 50 мбіт оптикою. Гігабітну оптику і дірявий, скачущий 5g не замінить, тай пів гігабіту навіть теж. А ще й пінг затягнеться, точно))
        І оптика краща у автономності живлення.

        Хоча wifi mesh'ом і репітерами мені буде вигідніше покрити якісно райончик. (Звісно з ізоляцією підключення, резервацію і все таке). Мережа одна паролі різні, для кожного будинку, - окремий діапазон адрес dhcp, для видимості лише 'своїх' - хто ще з таким паролем під'єднаний, наприклад, смартфон і тв бокс. Хоча домашня підключка в дома краща.

        Краще платити за супутниковий, на сьогодні, чим за 5g (котрий відрубиться першим)

        Хотів колись благодійністю зайнятися і покрити райончик з безпроводним доступом, але але така благодійність краще не треба.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Названо смартфони Nokia які отримають Android 15

    Nokia - один з небагатьох брендів, які пропонують на своїх смартфонах версію Android, близьку до…

    16.05.2024

    Виявлено перший троян для iPhone: ступінь його ризику досі невідома

    Торік, у жовтні 2023 року, на Android з’явився новий троян “Golddigger”, який використовує служби доступності.…

    16.05.2024

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024