Як захистити свої особисті дані в Інтернеті у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нікому з нас не хочеться стати жертвою зловмисників в інтернеті: отримати кредит, який ми не оформлювали, втратити гроші з банківської картки, піддатися шантажу за особисті фото або іншу конфіденційну інформацію, бачити тонни спам-листів в електронній скриньці та без кінця відмахуватися від нав’язливих послуг телефоном. Усе це – страшний сон, який може стати реальністю, якщо захищати свої персональні дані (ПД) у мережі. У статті розповідаємо про способи крадіжки ПД, про їхній захист і про те, як бути, якщо найгірше вже сталося.

Загрози для особистих даних в Інтернеті

Фантазія кіберзлочинців воістину величезна. Одних тільки методів соціальної інженерії існує більше десятка, що вже казати про незліченні віруси, хробаків і троянів, що мешкають на просторах мережі. Загроз в інтернеті предостатньо, але в основному особисту інформацію крадуть за допомогою:

  1. Фішингу. Це один із найпоширеніших методів атаки на персональні дані, коли зловмисник обманом змушує вас розкрити їх, використовуючи неправдиву веб-сторінку для введення пароля або іншу форму, яка виглядає як справжня.
  2. Шкідливого ПЗ. Багато вірусів і програм-шпигунів можуть використовуватися для отримання доступу до ваших особистих даних, таких як паролі, логіни та інша чутлива інформація.
  3. Небезпечних сайтів. Погано захищені ресурси можуть містити шкідливий код або бути схильні до атак хакерів. Відвідування таких сайтів часто призводить до витоку ПД користувачів.

Як захистити свої особисті дані в Інтернеті

Є кілька загальних порад щодо того, як забезпечити безпеку персональної інформації. По-хорошому, вам варто взяти за правило:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  1. Використовувати складні паролі. Чим більше символів і чим вони різноманітніші, тим краще. Не ставте як пароль загальнодоступну інформацію на кшталт вашої дати народження або імені улюбленця, а крім того – не використовуйте одну й ту саму комбінацію для всіх акаунтів.
  2. Підключати двофакторну аутентифікацію в сервісах. Це додатковий рівень захисту, який вимагає від користувача підтвердження особи, крім пароля, наприклад, через смс або додаток.
  3. Уникати громадських Wi-Fi мереж або вмикати для них VPN. Публічні мережі зазвичай не захищені, що дозволяє зловмисникам отримувати доступ до особистих даних тих, хто ними користується.
  4. Вчасно оновлювати програмне забезпечення. Це допоможе захистити ваш пристрій від уразливостей.
  5. Уважно перевіряти адреси відвідуваних сайтів. Переконайтеся, що ви перебуваєте на справжньому (оригінальному) веб-ресурсі, перш ніж вводити свої особисті дані. Деякі зловмисники створюють несправжні сайти, які можуть виглядати дуже схоже на оригінал.
  6. Використовувати антивіруси. Такі програми допоможуть виявити та запобігти атакам на ваш смартфон або комп’ютер.

Що робити, якщо особисті дані було вкрадено

Якщо ви виявили крадіжку логіна або пароля, постарайтеся змінити їх якомога швидше – бажано, на ті, які більше ніде не використовуєте. У разі витоку банківських реквізитів, включно з будь-якими даними про вашу банківську картку (не тільки CVV-код, а й номер), варто звернутися до служби підтримки цього сервісу. Зазвичай у такій ситуації картку доводиться блокувати, щоб шахраї не встигли вивести кошти з рахунку.

Коли ж у мережу потрапили паспортні дані, рекомендується насамперед звернутися до власника ресурсу, який їх розмістив, і вимагати видалити. Потім повідомте про крадіжку паспортної інформації у відповідні органи: поліцію, Роскомнадзор або прокуратуру. Ви також можете залучити до розгляду державні структури в разі незаконного розміщення вашого ПІБ, номера телефону та адреси електронної пошти.

Висновки

У сучасному світі, коли ми залежимо від інтернету, захист особистих даних стає дедалі важливішим завданням. Щоб не потрапити в лапи шахраїв і не зазнати хакерської атаки, необхідно вживати додаткових заходів щодо забезпечення своєї цифрової безпеки. Ми розповіли про базові принципи, на яких має будуватися особистий захист кожного інтернет-користувача.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.