Starlink: як працює супутниковий інтернет від Ілона Маска і кому він потрібен

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Супутники Starlink запускаються, щоб покрити всю Землю високошвидкісним інтернетом, навіть у віддалених місцях. Основна перевага супутникового інтернету – він доступний скрізь, де є приймач сигналу супутника, і не залежить від локальної мережі дротових або бездротових з’єднань.

Більшість супутникових інтернет-послуг надаються окремими геостаціонарними супутниками, які обертаються навколо планети на висоті близько 35 000 км, через що час передавання даних туди-назад між користувачем і супутником, збільшується. Сузір’я тисяч супутників Starlink обертається набагато ближче до Землі, приблизно в 550 км, і покриває всю земну кулю. Оскільки кожен супутник Starlink перебуває на низькій орбіті, затримка передачі даних нижча.

Крім супутникового інтернету Stalink може забезпечити супутниковий мобільний зв’язок навіть у “мертвих зонах”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як зароджувався і розвивався Starlink

Хоча ідею розгорнути сузір’я з 700 супутників Ілон Маск обговорював ще 2014 року, вперше про Starlink було офіційно оголошено 2015 року. SpaceX подала документи в міжнародні регулювальні органи для розміщення близько 4000 супутників Starlink на низькій навколоземній орбіті.

Компанія запустила перші два випробувальні кораблі проекту, названі TinTin A і TinTin B, у лютому 2018 року. Перші 60 супутників Starlink відправили на орбіту 23 травня 2019 року на борту ракети SpaceX Falcon 9. Десятки супутників успішно досягли робочої висоти 550 км. Маск говорив тоді, що запуск 400 супутників Starlink дасть змогу почати надання широкосмугового доступу в інтернет.

На кінець 2020 року компанія SpaceX запустила понад 900 супутників Starlink на орбіту Землі за допомогою ракети-носія Falcon. Тоді ж стала доступна бета-версія інтернет-сервісу Starlink. Бета-тестери повідомили про швидкість 150 Мбіт/с, що було вище за діапазон, оголошений для публічного бета-тестування.

Комерційне використання Starlink почалося 2021 року. На початок 2021 року Starlink мав близько 10 000 користувачів, які отримали доступ до бета-тестування сервісу в США, Канаді та Великій Британії.

Як зараз йдуть справи із супутниковим інтернетом

До кінця 2022 року кількість активних передплатників інтернету, який надається супутниками SpaceX, досягла 1 млн осіб. На 2023 рік компанія запустила понад 4300 супутників Starlink. Але їх буде набагато більше: у компанії вже є дозвіл Комісії зі зв’язку США на розгортання 12 000 супутників Starlink і подано заявку на запуск ще 30 000 супутників понад це.

SpaceX необхідні нові запуски супутників, оскільки чим більше людей підключаються до Starlink, тим меншою стає швидкість. Середня швидкість завантаження у США вже впала з 90,6 Мбіт/с до 62,5 Мбіт/с у 2022 році.

Як SpaceX планує захопити світ
Проєкт від SpaceX можна розглядати як одне із зусиль компанії з досягнення глобального впливу. Супутниками Starlink можна користуватися не тільки для високошвидкісного інтернету, а й в інших сферах: геодезії, метеорології, картографії. Швидкий інтернет у будь-якій точці Землі має допомогти подолати цифрову нерівність і розширити доступність інтернету для людей із різних регіонів і країн. Але в карту покриття супутників зараз не входять Росія, Китай, Північна Корея, Іран та деякі інші країни.

Скільки коштує інтернет від Starlink

Клієнтам пропонується три пакети.

Starlink Residential. Стандартний тариф для житлових приміщень. Коштує $110 на місяць з одноразовою платою за обладнання в $599. Швидкість: 25-220 Мбіт/с.

Starlink Roam призначений для портативного використання, наприклад, у подорожі. Можна вибрати або портативну антену за $599, або антену для використання в русі за $2500. За $150 на місяць клієнт може користуватися мережею на всій території регіону свого проживання, а за $200 – скрізь, де доступний сервіс SpaceX. Користувачі Roam позбавлені пріоритету порівняно з передплатниками Residential, через що швидкість знижується до 5-100 Мбіт.

Starlink Business створений для офісів. Пакет коштує $500 на місяць з одноразовою платою за обладнання в $2500. З мережевим пріоритетом користувачі можуть розраховувати на швидкість скачування до 220 Мбіт/с, завантаження до 25 Мбіт/с і затримки 25-50 мс.

Який вигляд має користувацький термінал для підключення до Starlink

Користувацький термінал для підключення до Starlink – це невелика біла тарілка діаметром близько 54 см і вагою близько 5 кг. Вона призначена для встановлення на дах будівлі і використовується для приймання та передавання даних із супутників. У комплект входить все необхідне для підключення до інтернету: Wi-Fi-маршрутизатор, блок живлення, кабелі та база.

Термінали забезпечують прямий зв’язок із користувачем через поєднання наземних антен і супутників. Антени спрямовані в небо, і коли супутник Starlink проходить над головою, антена зв’язується з ним і передає сигнал на маршрутизатор користувача для доступу в інтернет. Антена використовує технологію фазованої решітки, щоб відстежувати і підтримувати зв’язок із супутником, навіть якщо він рухається швидко. До речі, апарати Starlink, що летять небом, схожі на “поїзд” із вогників.

Термінал автоматично стежить за погодою і оптимізує роботу зв’язку з урахуванням усіх змін в атмосфері. Завдяки зручному дизайну і простоті встановлення, користувачі можуть самостійно налаштувати систему в домашніх умовах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.