Встановлено новий рекорд розгону оперативної пам’яті DDR5

Зазвичай для розгону модулів ОЗП використовують готові профілі материнської плати, але американський оверклокер SEBY9123 взявся розкрити потенціал заліза у більш екстремальний спосіб. Він побив світовий рекорд із розгону модуля DDR5, домігшись вражаючого результату. Щоправда, повторити таке вдома під силу не кожному ентузіасту.


До складу тестової платформи увійшли материнська плата ASUS ROG Maximus Z790 APEX і процесор Intel Core i9-13900K. З використанням рідкого азоту для охолодження заліза ентузіасту вдалося вичавити з модуля пам’яті G.Skill Z5 RGB рекордні 5600 МГц на канал (DDR5-11202) за таймінгів 62-126-126-127-127-2.

Техноблогер під ніком Skatterbencher, коментуючи цю подію, склав хронологічний список частотних рекордів різних стандартів пам’яті за всю історію індустрії. Згідно з опублікованим ним графіком, поточний стрибок частоти став найбільшим у межах одного покоління, якщо порівнювати його з номінальним значенням (DDR5-4800).


На сьогодні споживчі модулі пам’яті вже досягли позначки DDR5-8000. Цілком можливо, що з часом виробники зможуть домогтися і кращих показників без використання екстремальних методів охолодження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.