Приватбанк, Ощадбанк і Monobank заблокують мільйони карток: хто в зоні ризику

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Україні набув чинності закон про арешт рахунків за борги перед виконавчою службою. Усі гроші будуть заблоковані, залишать не більше двох мінімалок, і ті тільки після звернення до виконавчої служби.

З 6 травня наявність боргу призводить до арешту всіх рахунків. Із заарештованого рахунку дозволять використовувати суму 13 тисяч гривень на місяць. Причина – з 6 травня набув чинності закон №3048-IX . За оцінками банкірів буде заарештовано щонайменше п’ять мільйонів карткових рахунків українців, найчастіше блокують рахунки неплатників аліментів і порушників ПДР.

Закон про арешт рахунків через борги

На час воєнного стану Кабмін ухвалив постанову про зняття арешту з рахунків боржників на суму менше ста тисяч гривень. Однак з 6 травня цю постанову було скасовано.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер рахунки боржників заблокують, але вони можуть отримати доступ до суми, що перевищує дві мінімальні заробітні плати, або 13 400 гривень. Юридичні особи можуть розпоряджатися сумою в розмірі п’яти мінімальних заробітних плат або 33 500 гривень. Але юрособи можуть витратити тільки на виплати заробітної плати, податки і збори.

Що зміниться

Якщо сума боргу менше ніж сто тисяч гривень унеможливлювала повернення коштів кредитору, то нові правила змінюють ситуацію. арешту підлягатимуть усі рахунки, а потім боржник зможе розблокувати рахунок, але не більше ніж на встановлену законодавством суму.

Заблокують 5 мільйонів карт

Загалом рахунки боржників будуть заблоковані за винятком двох мінімальних зарплат. За словами співзасновника monobank Олега Гороховського, під санкції потрапить приблизно 436 тисяч клієнтів тільки Монобанку.

Водночас, новий закон може суттєво обмежити фінансові можливості боржників. Щоб отримати доступ до частини коштів, у розмірі двох мінімальних заробітних плат, боржник буде змушений відвідати державну виконавчу службу та отримати дозвіл для банку на проведення платежів.

Водночас, є виняток – заборонено застосовувати нові жорсткі норми щодо соціально вразливих верств населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.