В Україні масово почали блокувати банківські рахунки: перші подробиці

З 9 травня змінено правила блокування банківських рахунків за борги. Тепер заблокувати картковий рахунок можуть навіть за заборгованості лише 200 гривень.

Під час воєнного стану в Україні було впроваджено обмеження: заарештовувати рахунки боржників у рамках виконавчого провадження можна було лише в тому випадку, якщо сума боргу перевищувала 100 000 гривень.

Це фактично зупинило арешт рахунків боржників за комуналку, тих, хто не сплатив штраф за порушення правил дорожнього руху, тих, хто не сплачує аліменти.

І хоча абсолютна більшість рішень судів стосується саме комунальних боргів (тільки 2022-го було 52 тис. судових справ зі стягнення), заблоковано також інші рішення.

Наприклад, за несплату аліментів, за пошкодження майна тощо. Фактично українці через суди отримували рішення, що підтверджує їхнє право отримати гроші, але реалізувати це рішення було практично неможливо.

Тепер, згідно з новими правилами:

  • арештовувати можуть рахунок, незважаючи на розмір боргу;
  • після арешту можна звернутися до виконавця та розблокувати суму, рівну двом мінімальним зарплатам (13400 гривень).

«Мало звертають увагу на ще одне важливе нововведення – за новими правилами боржнику залишають на рахунку 13400 гривень на місяць на поточні витрати. Раніше блокували всю суму на рахунку, а якщо це єдиний рахунок боржника, на який він отримує свою зарплату, його залишали фактично без будь-яких коштів» , – розповів приватний виконавець Анатолій Телявський

«Введено мінімальну суму на рахунку, на яку не можна накласти стягнення. Раніше можна було заарештувати усю суму. На жаль, у нас немає спеціалізованих рахунків, на яких були б лише пенсійні виплати чи зарплата. Заарештовували весь рахунок, і взагалі людина не могла користуватися всіма своїми коштами» , — розповідає Телявський.

Але 13400 гривень будуть доступні лише після звернення до виконавчої служби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.