Новини України та Світу

ЗСУ можуть отримати пакистанський ПЗРК: що він збиває

Share
Час читання: 2 хв.

Україна може отримати від Пакистану переносні зенітно-ракетні комплекси Anza Mark-II. Про це повідомили українські ЗМІ із посиланням на індійське видання The Economic Times.

Відразу скажемо, що офіційно інформацію про передачу Україні пакистанських ПЗРК ще не підтверджено. Але це дуже можливо, адже Ісламабад і Київ співпрацюють між собою, незважаючи на те, що Пакистан планує купувати нафту в РФ.

За даними The Economic Times, посередником цієї угоди стане польська компанія PHU Lechmar. Нагадаємо, у лютому 2023 року Польща підписала з Пакистаном меморандум про взаєморозуміння з питань постачання Україні військової техніки. Стверджується, що Україна в обмін на ПЗРК Anza Mark-II постачатиме до Пакистану двигуни для вертольотів Мі-17.

За даними українських ЗМІ, Пакистан на початку 2023 року надіслав Україні партію реактивних снарядів для РСЗВ “Град”. У ній налічувалося 10 000 реактивних снарядів. Крім того, у квітні 2023 року Київ мав отримати від Ісламабаду 230 контейнерів із військовим спорядженням. Чи було здійснено це постачання – не відомо.

На озброєнні ЗСУ зараз є кілька типів ПЗРК. Наприклад, польські переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun. До речі, недавно стало відомо, що Україна отримає нову партію ПЗРК Piorun (100 комплексів).

Польські ПЗРК виявились дуже ефективними. Українські бійці з їхньою допомогою збили гелікоптери Мі-24 та Ка-52, штурмовики Су-25, винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Anza Mark-II – це пакистанський ПЗРК, створений за ліцензією Китаю (на базі китайського ПЗРК). Його розробили у 1994 році. Наразі існує, до речі, більш удосконалена версія цього ПЗРК – Anza Mk-III.

Довжина Anza Mark-II складає 1,447 м. Загальна вага (пускова установка та ракета) – 16,5 кг. У бойове становище цей комплекс стає за 10 секунд. Дальність поразки – від 500 до 6000 метрів. Висота польоту ракети – 30-4000 метрів. Максимальна швидкість польоту ракети – 600+ м/с.

Слід зазначити, що пакистанські солдати використовували ПЗРК Anza Mark-II під час кількох пакистансько-індійських конфліктів. У 1999 році з цього ПЗРК збили індійський літак Міг-21 та індійський вертоліт Мі-17.

Як ми вже говорили, у ЗСУ є кілька типів ПЗРК. Але й пакистанський комплекс зайвим не буде.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Зброя
  • Останні записи

    OpenAI активно рухається до 3-ї фази ШІ та залучає таланти для команди

    Компанія OpenAI знову привертає увагу своїми амбітними планами щодо розвитку штучного інтелекту. Під керівництвом дослідника…

    21.09.2024

    Qualcomm оголосила про наміри купити Intel

    Один із провідних світових виробників чіпів Qualcomm планує придбати компанію-конкурента Intel. Про це повідомило видання…

    21.09.2024

    США планують значну військову допомогу для України

    Сполучені Штати оголосять про великий пакет озброєнь для України вже наступного тижня, але, за словами…

    21.09.2024

    Нова пошта випустила оновлений мобільний застосунок

    Головна його відмінність – тепер ви можете керувати Новою поштою самостійно. Більше не треба дзвонити…

    21.09.2024

    У Краківці затримано контрабанду ноутбуків Apple в рейсовому автобусі

    На кордоні з Польщею прикордонники виявили незадекларовану партію техніки. У рейсовому автобусі знайшли 61 ноутбук…

    21.09.2024

    iPhone 17 Pro не отримає Face ID під дисплеєм

    Останні чутки щодо iPhone 17 Pro стали несподіваними: аналітик Росс Янг спочатку стверджував, що новинка…

    21.09.2024