WWDC 2023: Що Apple представить на презентації 5 червня

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Презентація Apple, яка пройде в рамках першого дня конференції WWDC 5 червня, приверне багато глядачів. Благо подивитися там дійсно буде на що, адже в Купертіно готують для нас не тільки нові номери для своїх операційних систем.

Що нового в iOS 17

iOS 17 – одна з обов’язкових новинок, які гарантовано представлять на WWDC 2023. З одного боку, ми майже нічого про неї не знаємо, оскільки рік від року вгадувати ймовірний перелік нововведень стає все складніше. Незважаючи на те що Apple ніколи не залишає свої оновлення без нових функцій, з плином часу їхня значущість постійно знижується.

Останніми роками в Купертіно роблять акцент переважно на допилюванні раніше впроваджених механізмів. Наприклад, цього року нас чекає апгрейд віджетів, які нарешті стануть інтерактивними. Але, крім них, можна розраховувати ще на дещо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними Bloomberg, хедлайнером презентації iOS 17 стане новий інструмент завантаження додатків на iPhone. Він дасть змогу завантажувати софт без задіяння App Store за принципом сайдлоадингу (sideloading) на Android. Apple довгий час чинила опір впровадженню цього механізму в iOS.

Але під впливом урядів різних країн і судових рішень, які визнають компанію винною в організації монополії, вона була змушена підкоритися. У результаті появу альтернативних магазинів додатків для iPhone вже можна вважати практично доконаним фактом.

Все може виявитися так просто. Колумніст Bloomberg Марк Гурман уточнює, що завантаження софту з боку на iOS може з’явитися тільки в Європі.

Це пов’язано насамперед з ухваленням в ЄС закону про цифрові ринки, який зобов’язує Apple дозволити роботу альтернативних магазинів застосунків на Айфонах.

Оновлення iPadOS 17

iPadOS 17 обіцяє бути більш нудним оновленням. Достовірної інформації про нього ще менше, ніж про iOS 17, але, за чутками, це оновлення закладе основу для апаратних нововведень в iPad нових поколінь. Одним із них стане перехід топових моделей iPad Pro на OLED-дисплеї. Коли це станеться, поки сказати складно. Bloomberg пише, що не раніше наступного року.

Чому Apple повинна настільки завчасно готувати програмну платформу до зміни технології виробництва дисплеїв для планшетів, незрозуміло. Але, судячи з усього, цієї осені нам доведеться задовольнятися тільки iPad Pro з miniLED-екранами.

Допускаю, що це буде не єдиним нововведенням планшетної версії ОС. Найімовірніше, Apple додасть в iPadOS 17 повноцінну підтримку віджетів як в iOS, дасть змогу користувачам налаштовувати їх і видозмінювати оформлення операційної системи. Крім того, я б розраховував на апдейт меню багатозадачності.

Як не дивно, але у старших моделей iPad, які підтримують режим Stage Manager, з цим є деякі проблеми. Наприклад, активація багатовіконності не зовсім очевидна і занадто ресурсоємна. Тому можна розраховувати на те, що він, по-перше, стане логічнішим, а, по-друге, легковажнішим і з’явиться на молодших версіях, нехай навіть в урізаному вигляді.

Нові функції macOS 14

Щодо десктопної ОС інформації найменше. Марк Гурман чесно зізнається, що не володіє достовірними відомостями про macOS 14, але твердо знає, що на неї не чекають масштабні зміни. Оформлення інтерфейсу операційної системи залишиться таким же, як і раніше, а її функціональне наповнення зазнає лише незначних поліпшень. Які саме – не уточнюється. Але, враховуючи, що останніми роками macOS змінювалася не надто разюче, є підстави вважати, що принаймні цього року в Купертіно цієї традиції не змінять.

Як оновиться watchOS 10

А ось watchOS 10 зміниться більш істотно. У всякому разі, у Apple не іншого виходу. Якщо вірити Bloomberg, цього року компанія не планує радикально оновлювати апаратну начинку Apple Watch, тому було вирішено зосередитися на програмних нововведеннях.

По-перше, від нової версії watchOS можна очікувати оновлений інтерфейс. Apple не змінювала його з моменту релізу найпершої збірки, і цього року настав час що-небудь із ним зробити. Наприклад, замінити оформлення робочого столу, відмовившись від хмари додатків на користь повноцінної сітки як на iPhone.

По-друге, можна припустити, що Apple допрацює функцію відстеження сну. Незважаючи на те що в Купертіно завжди стверджували, що для повноцінного контролю потрібно підключатися до мозку користувача, можливість фіксувати глибину сну можна за допомогою пульсометру і датчиків руху та акселерометра.

По-третє, на нас можуть чекати нові функції, пов’язані зі стеженням за станом серця. В одному з минулих оновлень Apple додала в watchOS повідомлення про кардіовитривалість. Про те, що це таке, ми вже розповідали, тому обов’язково почитайте, якщо цікаво. Але високо ймовірно, що цього року на нас чекає щось схоже.

Коли вийде VR-гарнітура Apple

Гарнітура змішаної реальності, реліз якої ми очікуємо ось уже кілька років, стане першим з часів Apple Watch по-справжньому новим продуктом Apple. Найімовірніше, вона буде виконана у форм-факторі звичайних окулярів, де замість лінз будуть встановлені міні-дисплеї. Саме на них гаджет зможе виводити всю необхідну інформацію. Невідомо, чи будуть вони прозорими. Але з урахуванням того, що гарнітура обіцяє належати саме до класу змішаної, а не тільки віртуальної реальності, це напрошується само собою.

Apple покладає великі надії на майбутній пристрій. Його планують оснастити операційною системою XrOS і досить потужним процесором. Основу гаджета складе чип M1 або M2, щоб обробляти колосальні масиви графічної інформації. Складно уявити, який вигляд матиме ця конструкція, оскільки настільки продуктивна начинка явно потребуватиме активного охолодження, а також доволі місткого елемента живлення, який не вийде вбудувати в основний корпус. Тому його, найімовірніше, винесуть назовні, і він живитиме гарнітуру навіть у найскладніших завданнях.

Навіщо це потрібно? Ну, Apple припускає, що окуляри дадуть змогу користувачам цілком перенестися у віртуальний простір. З його допомогою можна буде створювати свої аватари і фактично проживати в альтернативній реальності ціле життя. Прихильники теорій змови вважають, що це потрібно, щоб усунути проблему перенаселення планети. Але за логікою речей можливість мати паралельне життя може бути дуже корисною для тих, кого з якоїсь причини не влаштовує або гнітить його буття.

Цікаво, що в компанії далеко не всі поділяють ентузіазм вищого керівництва, яке дуже поспішає із запуском гарнітури змішаної реальності. Дехто з групи розробників вважає, що новий гаджет не користуватиметься популярністю. Дається взнаки занадто складна конструкція і не до кінця опрацьовані сценарії використання за доволі високої ціни. Адже коштувати новинка буде в районі 2500-3000 доларів. А отже, навіть за неймовірної привабливості купити її зможе набагато менша кількість людей, ніж нові iPhone.

Mac Pro на Apple Silicon і MacBook Air 15

Утім, на WWDC 2023 покажуть і дещо більш практичне, а саме – нові комп’ютери Mac. Реліз обіцяє бути одночасно і спекотним, і рясним:

  • Mac Pro на M2 Ultra;
  • MacBook Air 13 на M3;
  • MacBook Air 15 на M3;
  • MacBook Pro 13 на M3;
  • iMac 24 на M3.

Найцікавішою новинкою зі списку, мабуть, буде Mac Pro на базі Apple Silicon. Ви просто погляньте на його ймовірні характеристики:

Процесор M2 Ultra
Ядра CPU 24
Кількість ядер GPU 78
Обсяг ОЗУ до 192 ГБ
вбудована пам’ять До 8 ТБ (?)
Кількість транзисторів 80 млрд (?)
Техпроцес 5 нм

Незважаючи на те що спочатку планувалося оснастити його навіть потужнішим процесором з приставкою Extreme, згодом було вирішено відмовитися від неї на користь Ultra-модифікації. Точно такий самий “камінь”, хоч і попереднього покоління, стоїть у Mac Studio. Для цього Apple об’єднала 2 процесори M1 Max. Виходить, що для Mac Pro потрібно буде об’єднати два кристали M2 Max, які ще навіть не представили. Але в продаж новинка, найімовірніше, надійде тільки до кінця року, тож у компанії буде час ще на кілька презентацій. Крім того, процесор – не єдина перевага нового Mac Pro. У нього буде більше оперативки, та й система охолодження – більш ефективною. За рахунок цього машина зможе довше працювати на максимальній частоті без троттлінгу.

MacBook Air 15 обіцяє бути всього лише збільшеною версією 13-дюймової моделі, якій обіцяють навіть вищу продуктивність, ніж у MacBook Pro 16. Усе це – заслуга нового процесора M3, виконаного за 3-нм техпроцесом. Але ним апгрейд не обмежиться. Ймовірно, Apple наростить обсяг ОЗП ноутбуків до 32 ГБ, а вбудованої пам’яті може бути до 2 ТБ включно. Ні про які miniLED-дисплеї мови, звісно ж, не йде, як і про редизайн. Apple тільки торік змінила зовнішність MacBook Air, тому змінювати її знову точно не будуть.

А ось MacBook Pro 13, найімовірніше, постане перед нами в новому обличчі. З технічної точки зору він буде повною копією MacBook Air 13, за винятком збільшеного акумулятора і активної системи охолодження. А дизайн корпусу ноутбук перейме у старших моделей на 14 і 16 дюймів. Таким кроком Apple завершить уніфікацію модельного ряду, і жоден лептоп більше не буде вибиватися з лінійки нетиповою зовнішністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.