Новини України та Світу

Нові українські дрони можуть долати понад 3 тисячі кілометрів

Share

Українська компанія AeroDrone розпочала масове виробництво власних безпілотників E-300 Enterprise та D-80 Discovery для ЗСУ. Після успішної сертифікації з цього приводу укладений контракт з Міністерством оборони.

Про це повідомив «Укрінформ».

Компанія AeroDrone представила дві моделі безпілотників: модель D-80 Discovery здатна нести бойову частину вагою до 80 кг, а модель E-300 Enterprise – підіймати вантаж вагою до 300 кг. Обидва дрони обладнані парашутними системами, які у разі екстрених ситуацій збережуть машину.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

БпЛА можуть використовуватись як для розвідки, так і для завдавати ударів.

БПЛА D-80 Discovery

Такий дрон є мультифункціональною платформою, яка може нести корисне навантаження вагою до 80 кг (включно з пальним). D-80 призначений для розвідки та під час розмінування територій, а також, крім визначення цілей, для завдавання ударів по них.

Дрон обладнали апаратурою, яка дозволяє виявляти об’єкти на суші та під водою. Камери дозволяють зробити до 25 тисяч знімків за один політ з різними рівнями масштабування та високою роздільною здатністю. Додатково дрон може бути оснащений транспондером, відеопередавачами та супутниковим зв’язком.

D-80 Discovery літає автономно, за завчасно заданими координатами. Безпілотник автоматично злітає, приземлюється та застосовує корисне навантаження у визначених точках. Оператор може запрограмувати скидання бомб на позицію противника або ж взяти керування на себе, щоб повести дрон в ручному режимі. Компанія AeroDrone надає програмне забезпечення, яке допомагає відстежувати пройдену відстань, фільтрувати необроблені дані та переводити дані в різні формати для їх подальшої обробки.

При загальній вазі близько 200 кг, D-80 Discovery може нести на собі до 80 кг корисного навантаження. Розробники запевняють, що пального вистачає на дальність від 100 до 800 км. У випадку, коли потрібно збільшити радіус дії, на безпілотник встановлюються додаткові паливні баки, але така модернізація зменшує максимальну вагу корисного навантаження.

Дрон E-300 Enterprise

Ця модель здатна нести до 300 кілограмів корисного навантаження (включно з пальним) при швидкості у 150 км/год. E-300 може пролетіти відстань від 675 км до 3 150 км залежно від наявності додаткових паливних баків. Машина здатна перебувати в повітрі від 9 до 23 годин на висотах до 5 000 метрів.

Такі показники дозволяють Е-300 подолати відстань до Уралу та дістатися Сибіру. Наприклад, якщо безпілотний літак буде запущений з Харкова, то він може досягти Новосибірська, однак у такому випадку Е-300 стане камікадзе, оскільки повернення назад буде неможливе.

Якщо обмежитись дальністю польотів у 1 600 кілометрів, та ще стільки ж для повернення, то безпілотники можуть дістатися до Уралу. Такий радіус дії дозволить Україні боротись зі стратегічною авіацією ворога на дальніх аеродромах базування. Дальності у 3 100 кілометрів вистачить, щоб двічі злітати на Москву та повернутись.

AeroDrone наразі проводить переговори з іноземною компанією про можливість запуску виробничих ліній за кордоном. У залежності від модифікації, безпілотники можуть коштувати від $250 000 до $450 000.

Для прикладу, вартість одного бомбардувальника російської дальньої авіації може становити сотні мільйонів доларів. До того ж у росіян кількість таких машин дальньої дії, з яких вони обстрілюють Україну крилатими ракетами, є обмеженою. І втрата кожного стратегічного бомбардувальника суттєво послабить здатність росіян завдавати ракетні по Україні.

Тобто, застосування дронів Е 300 Enterprise допоможе Україні нейтралізувати одну з головних загроз з боку російської стратегічної авіації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Що покажуть на PlayStation Showcase 2024: всі витоки

    Насувається новий ігровий рік. Безліч сюрпризів та подарунків. Sony буде дивувати і радувати своїх шанувальників…

    16.05.2024

    В Android 15 з’явиться «розумна» система захисту від крадіжки смартфона

    Як повідомляє The Verge, в операційній системі Android 15 від корпорації Google з'явиться низка "розумних"…

    16.05.2024

    Google представила 7 нових функцій, які з’являться в Android

    Коли ми говоримо про безпеку смартфонів, найчастіше нам розуміють різні механізми захисту від цифрових загроз…

    16.05.2024

    Xiaomi анонсувала USB4-кабель із підтримкою зарядки 240 Вт

    Xiaomi планує випустити новий кабель для заряджання та передачі даних. Він підтримує високу швидкість та…

    16.05.2024

    Huawei Pura70 Ultra порівняли за якістю камер із Samsung Galaxy S24 Ultra

    Насамперед експерт порівняв якість зйомки на фронтальну камеру 4К 60 к/с. На Huawei Pura70 Ultra…

    16.05.2024

    Представлені перші навушники з підтримкою ChatGPT

    Компанія Wooask Technology із Гонконгу випустила унікальні навушники TransBuds A8. Вони підтримують нейромережу ChatGPT, можуть…

    16.05.2024