Новини України та Світу

Глава WhatsApp пояснив, чому не варто користуватись Telegram

Share
Час читання: 3 хв.

Можна нескінченно дивитися на дві речі: протистояння iOS та Android, а також на те, як глави WhatsApp та Telegram поливають один одного брудом, звинувачуючи у смертних гріхах. Але якщо дуель операційних систем майже зійшла нанівець, то друга лише набрала обертів за останні роки. Так CEO WhatsApp пояснив, чому Telegram небезпечний для використання, а заразом звинуватив його у стеженні за користувачами. При цьому він назвав найбезпечніший месенджер , але вибір вас явно здивує. Розповідаємо, чи є загроза для користувачів, чи правда, що Телеграм зливає наші дані та який месенджер вибрати.

Глава WhatsApp Вілл Кеткарт виступив із полум’яною промовою: він звинуватив Телеграм у тому, що той небезпечний для користувачів. Він зазначив, що месенджер Павла Дурова досі не використовує наскрізне шифрування E2EE у звичайних чатах та групах на відміну від WhatsApp. Насправді все не так однозначно.

WhatsApp проти Telegram

Так і є: такий тип шифрування підтримують лише секретні чати, але їх потрібно створювати окремо плюс вони дещо обмежені у функціональності. При цьому шифрування у WhatsApp також не приносить особливої ​​користі, якщо ви зберігаєте резервну копію в Google Disk: виходить, як би дані не захищалися, але треті особи все ж таки можуть отримати до них доступ.

CEO WhatsApp також натякнув на те, що Телеграм — шпигунська програма , оскільки протоколи шифрування не проходять незалежної перевірки. Начебто навіть секретний чат у Телеграмі небезпечний і в ньому помічені певні дивацтва. Які Кеткарт не уточнив.

На додаток він також зазначив, що в месенджері можна було зламати сервіс Telegram Locations, щоб визначити розташування користувача в радіусі 2-3 кілометрів, якщо він його включав. Цікаво, що глава WhatsApp порадив перейти на Signal , уточнивши, що він є еталоном безпеки, але в жодному разі не залишатися в Телеграмі. Мабуть, у WhatsApp він і сам не вірить.

Який месенджер безпечніший

Насправді, кожен месенджер має свої недоліки. Почати хоча б з того, що шифрування у Ватсапі не було до 2016 року, а для злому було достатньо дзвінка зловмисника. Згадати хоча б випадок, коли зламали обліковий запис Джеффа Безоса – засновника Amazon.

А в 2022 році взагалі стало відомо про проблеми з безпекою WhatsApp , через які дані користувачів вибігли у відкритий доступ. Навіть найзахищеніший месенджер Signal був зламаний, щоправда торкнулося всього 125 акаунтів. Ось які нюанси мають сучасні месенджери.

  • Повідомлення у Ватсапі можуть прочитати лише учасники чату, включаючи надіслані файли. При цьому сервер, який з’єднує користувачів, не може отримати доступу до даних. Але навіть до такого листування отримати доступ за допомогою шкідливого ПЗ або злому: для цієї програми реалізують коди безпеки у вигляді рядка чисел або значків, як при дзвінку в Телеграм: якщо вони збігаються, значить, все гаразд.
  • При цьому листування в телеграмах залишається на серверах, тоді як той же Signal зберігає її на пристрої користувачів. Це означає, що розробники бачать їх і мають доступ до них.
  • Цікаво, що WhatsApp регулярно звинувачують у стеженні. Зокрема через те, що месенджер не відкриває вихідний код: розробники не можуть його протестувати і знайти різні вразливості (які, швидше за все, використовуються як бекдори). Про це неодноразово згадував Павло Дуров, а ось глава WhatsApp, мабуть, забув.
  • Але що ще робить уразливими і WhatsApp, і Telegram – це сервери push-повідомлень. Без них не дуже зручно, але варто ними скористатися, як сервер моментально перетворюється на третього користувача, беручи участь у передачі пушкою на ваш смартфон. Принаймні існує така думка, що і там ваш слід теж залишається, і шифрування не допомагає.

То який месенджер безпечніший? Насправді, кожен з них має свої нюанси і навіть наявність протоколу наскрізного шифрування E2EE не гарантує вам стовідсоткової безпеки, оскільки розробники різних месенджерів інтерпретують його по-своєму. У будь-якому випадку, тим, хто вважає за краще не зберігати занадто багато особистих даних, ніякої загрози точно немає.

Тим більше, що боротьба WhatsApp і Telegram буде продовжуватися до нескінченності, оскільки конкуренція між двома додатками тільки посилюється. Зрештою, багато хто вибирає Телеграм через наявність великої кількості функцій: прочитайте нашу статтю про те, що нового з’явилося в месенджері в останньому апдейті.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    З 1 жовтня “Нова пошта” підвищила тарифи на доставку

    З 1 жовтня «Нова пошта» запровадила нові тарифи на доставку документів, посилок та вантажів, одночасно…

    01.10.2024

    Telegram перестав працювати в Україні: подробиці збою

    Користувачі Telegram по всьому світу, включно з Україною, ввечері 1 жовтня зіткнулися з масовим збоєм…

    01.10.2024

    Функції Galaxy AI від Samsung стануть платними з 2025 року

    Samsung має намір запровадити платну передплату на деякі функції своєї ШІ-системи Galaxy AI з 2025…

    01.10.2024

    Android почав блокувати програми, завантажені зі сторонніх ресурсів

    На початку вересня стало відомо про новий спосіб Google боротьби з піратством. Розробникам надали інструментарій,…

    01.10.2024

    Телефон для літніх людей повинен мати інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

    Вибір смартфона для людини похилого віку — завдання, що вимагає особливої ​​уваги. Наш експерт Митник…

    01.10.2024

    Apple переглядає дизайн Vision Pro після появи нових конкурентів

    Apple, за даними Bloomberg, переглядає свою стратегію у сфері просторових обчислень після виходу нових VR/AR-окулярів…

    01.10.2024