Українські банки змінюють умови користування кредитними картками у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Минулого року власники українських кредитних карток, в основному, скаржилися на дві проблеми, що постійно виникають:

  • урізання лімітів та
  • підвищення ставок.

Нині банки почали відновлювати кредитні ліміти за картами клієнтів, але поступово. А відсоткові ставки на використання кредитних грошей знижувати банкіри не хочуть, більш того, запроваджують нові супутні комісії. Яким буде сервіс кредитних карток у 2023 році, пише « Мінфін ».

Що буде з «кредитками» у 2023 році

Як кажуть самі фінансисти, вони не прогнозують серйозних послаблень для кредитних карток найближчим часом. Як і раніше, простому клієнту отримати кредитний ліміт на свою картку буде складно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Дорожність ресурсів і військові ризики знижують ризик-апетити банків. Скринінгові моделі переглядаються у бік посилення. Чекати за таких умов серйозних послаблень не варто. Припускаю, що конкуренція на ринку може плавно підштовхувати фінустанови до збільшення лімітів, але за іншими параметрами позитивних зрушень навряд чи можна очікувати», — передбачив виконавчий директор Юнекс Банку Олексій Карчажкін.

Банкіри відмовляються ділитися

Актуальних даних щодо кількості раніше закритих/скорочених кредитних лімітів за старими картками немає. Українські банки просто відмовляються їх надавати. Але відповідальні працівники банків стверджують, що не дуже часто відмовляли людям на нові кредитні запити — десь по 25% заявок.

«Рівень узгоджених заявок на отримання кредитного ліміту (для клієнтів, у яких є регулярні зарахування на рахунки в банку) у 2022 році перебуває на рівні 75%, що на 5% менше за відповідний показник 2021-го», — стверджує начальник управління роздрібного банкінгу Укргазбанку Віталій Годун.

На думку фінансових експертів, очікується, що цього року кількість відхилених заявок на отримання ліміту на кредитну картку буде на торішньому рівні — 25-30%.

Чому відмовлятимуть у кредитному ліміті

Чому відмовлятимуть у кредитному ліміті найчастіше будуть із трьох причин:

  • погана кредитна історія (виявлення кредитних неплатежів у рідному та інших банках),
  • зниження грошових надходжень,
  • прописка в непідконтрольних регіонах або в областях, прилеглих до зони бойових дій.

Підвищувати відсотки та комісії теж не будуть

Більшість банківських фахівців, опитаних «Мінфіном», не прогнозують у першому півріччі 2023 підвищення комісій і відсотків за кредитними лімітами. Як пообіцяв Віталій Годун, за умови, якщо на ринку залучення ресурсів не буде різких змін. Він назвав у цьому сегменті два ключові системоутворюючі фактори — вартість гривневого ресурсу та розмір неповернень за кредитами (NPL).

А у Райффайзен Банку додали ще кілька важливих загальних моментів: макроекономічна ситуація в Україні, динаміка зарплат, платоспроможність фізосіб.

«Зміна основних умов кредитних лімітів залежатиме від платіжної дисципліни та фінансового стану клієнтів, кон’юнктури ринку, наявності та вартості ресурсів, задіяних у кредитуванні, і, звичайно, від поточної ситуації в країні, що може вплинути на ризики», — йдеться у прогнозі Укрексімбанку для “Мінфіну”.

У держбанках теж змінюють підходи до кредиток

У «Ощадбанку», «ПриватБанку» та інших українських держбанках також змінюють свою політику стосовно кредиток, але принципи нової стратегії описують загалом.

«Встановлення та зміна кредитного ліміту за картою залежить від багатьох факторів, починаючи з макроекономічних показників, закінчуючи поведінковими факторами. Наші правила були переглянуті та переглядаються автоматично», – розповів «Мінфіну» член правління Приватбанку Дмитро Мусієнко.

Згідно зі статистикою Нацбанку, з березня по грудень 2022 року частка неповернень у загальному кредитному портфелі фізосіб підскочила з 15,93% до 32,04%. Це всі позики населення, включаючи іпотеку та автокредити. У картковому кредитуванні ситуація була гіршою.

«До війни цей вид бланкових роздрібних кредитних продуктів був одним із найменш ризикових. Рівень неповернення рідко досягав 10% загального портфеля. Після початку війни він виріс дуже суттєво і в деяких випадках сягав 40-50%. Однак, зазначу, що ситуація, нехай і дуже повільна, але покращується», – запевнив Олексій Карчажкін.

За умови поступового поліпшення показника погашення та збереження поточних ставок за гривневими ресурсами банкіри обіцяють активніше збільшувати розміри кредитних лімітів і не підвищувати ціни на цей вид позик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.