Леопарди, Абрамси, Челленджери: які плюси та мінуси танків, які отримає Україна

25 січня уряд Німеччини після довгих сумнівів офіційно заявив про надання Україні танків Leopard. Крім того, свою зброю домовилася також поставити Великобританія та США, а також інші європейські країни. Яка характеристика цих танків та наскільки вони здатні переламати хід війни? Про це ми поговоримо у нашій статті.

Яка кількість

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний раніше повідомляв, що для перемоги в Україні потрібно 300 танків. Кількість поставок західного озброєння достеменно невідома, проте ймовірно спочатку вона буде недостатньою.

Американська преса повідомляє, що “Абрамси” мають замовити в рамках програми “Ініціатива сприяння безпеці України” (Ukraine Security Assistance Initiative), яка передбачає замовлення озброєнь у виробника, а не постачання із запасів американської армії. Це затримає їхнє постачання на фронт.

Щодо Великобританії, то вона зняла з озброєння минулого року 77 танків Challenger, яких можна відправити в Україну. Німеччина має 212 танків Leopard різних моделей.

Американський телеканал ABC News, який послався на слова українського чиновника, заявив, що під час переговорів у “Рамштайні” дванадцять країн висловилися про готовність поставити загалом близько ста танків Leopard-2, коли Німеччина дозволить реекспорт.

Які моделі

Відомо, що Україна отримає німецькі танки Leopard, американські Abrams, британські Challenger, проте які модифікації нададуть ЗСУ – невідомо.

Існує, наприклад, не менше трьох основних моделей танків Leopard 2. Крім базової модифікації, є ще Leopard 2A4, який випускали з 1985 по 1992 рік, а також Leopard 2A5/2A6. Також безліч країн, які замовляли ці танки у Німеччини, висували свої вимоги, пристосовуючи цей механізм під свої умови, що створило дуже багато різних модифікацій.

За даними Spiegel, Берлін може передати Києву роту (14 одиниць) танків Leopard 2A6 – найсучаснішу із великосерійних версій “Леопарда”. Вона озброєна довшою, ніж у ранніх моделей, гарматою L/55, що покращує бронепробивність. Іспанська El Pais повідомляє, що ФРН планує передачу Україні моделі Leopard 2A4.

Приблизно такі питання виникають і щодо можливих поставок M1 Abrams. Їх було зроблено у кількості десяти тисяч у трьох модифікаціях. Яка версія цього танка прийде до України – невідомо.

Британський Challenger 2 нова, розроблені в 90-ті роки двадцятого століття. Тому існує лише одна версія танка, створена для експорту (його закупив лише Оман), і глибока модифікація, що отримала назву Challenger 3.

Недоліки

Одним із головних проблем західних танків є їхня велика вага. Бойова маса останньої версії M1 Abrams M1A1 важить понад 66 тонн. Приблизно стільки ж важить найсучасніший Leopard 2A7. Бойова маса Challenger 2 разом із додатковим захистом досягає 75 тонн. Для порівняння бойова частина російського Т-80 становить 46 тонн, Т-72Б3 і Т-90 – 46,5 тонн.

Дана характеристика є неймовірно важливою, оскільки безпосередньо впливає на логістику машин. Для транспортування більш важкої техніки необхідні іншого типу тягачі та міцніші мости.

Другий недолік закордонних танків – ускладнена система керування. У сучасної зброї складна цифрова система управління вогнем, зв’язком та спостереженням, що потребує особливої підготовки екіпажу. На неї піде час.

Останнім недоліком танків – необхідність супутніх поставок. ЗСУ отримає три різні види танків, кожен з яких потребує своїх запчастин та витратних матеріалів.

Переваги танків

Традиційно вважають, що радянські танки мають один важливий недолік – боєкомплект першої черги розташований у так званій “каруселі” у нижній частині бойового відділення. Це зменшує живучість танка в бою, оскільки при попаданні снаряда боєзапас може спалахнути.

З трьох різновидів західних танків лише “Абрамс” повністю вирішує цю проблему. Його боєкомплект розташований у задній ніші, яка відокремлена від башти вогнетривкими броньованими дверцятами.

Це призводить до того, що при ураженні боєзапасу енергія вибуху йде нагору за допомогою спеціальних панелей, що вилітають через тиск. Разом з гарною багатошаровою бронею зі вставками з різних (залежно від модифікації) композитних матеріалів це робить Abrams одним із найзахищеніших танків у світі. Британські та німецькі машини також мають багатошарову броню, що робить їх значно важчими, проте захищеність у них нижча за Адамса.

Незважаючи на велику вагу танків, потужніший двигун робить їх маневреними. “Абрамс” може розганятися на шосе до 60 км/год, а пересіченою місцевістю до 40 км/год. Швидкість Leopard 42A4 по шосе і пересіченій місцевості відповідно 70 і 60 км/год. Що стосується Challenger 2, то його швидкість становить 56 км/год, а бездоріжжям – 40 км/год.

Для порівняння російський Т-80У на шосе розганяється до 70 км/год, а бездоріжжям – до 60 км/год. Простіші моделі Т-72 і Т-90 мають цей параметр 65 і 35 км/год.

Британський варіант Challenger 2 має нарізну гармату, яка часто стає об’єктом критики. Дана зброя має недолік перед гладкоствольними знаряддями, якими володіють більшість російських та європейських танків, оскільки випускає снаряд із меншою швидкістю, що важливо за необхідності пробити товсту броню. Але різьбова зброя має більш високу точність. Враховуючи, що боротьба з танками супротивника – не основна “спеціальність” ОБТ, цей недолік також можна вважати перевагою.

Крім цього, всі західні моделі танків володіють великим кутом відмінювання гармати. Це дозволяє техніці ховатися за пагорбами, залишаючи відкритими лише верх башти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.